TKO JE KRIV?

15 godina od potonuća najnovije ruske podmornice Kursk

Kursk
Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk
1/9
15.08.2016.
u 17:22

Dana 12. kolovoza, Kursk je izvodio pomorsku vježbu u Barentsovom moru, blizu ruske obale na sjeveru.

Nuklearna podmornica Kursk potonula je u Barentsovom moru tijekom vježbe 12. kolovoza 2000. godine. Svih 118 članova posade poginulo je nakon što međunarodna akcija spašavanja nije uspjela, piše RT.

Ruska podmornica klase Oscar II K-141 Kursk bila je ponos ruske flote. Simbolizirala je snagu Ruske mornarice. Nakon što je porinuta 1994. godine, podmornica dužine 154 metra bila je u službi manje od 6 godina do svog potonuća.

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

Nuklearna podmornica mogla je primiti 130 ljudi. Tijekom tragedije, u podmornici je bilo 118 mornara te časnika pod vodstvom zapovjednika prve klase kapetana Gennadyja Lyachina. Većina mornara nije bila više od 30 godina starosti.

Dana 12. kolovoza, Kursk je izvodio pomorsku vježbu u Barentsovom moru, blizu ruske obale na sjeveru. Podmornica je "nosila" 24 krstareće rakete te 24 torpeda. Prema općeprihvaćenoj teoriji, curenje vodikovog peroksida dovelo je do detonacije bojeve glave torpeda te je kroz iduće dvije minute eksplodiralo još nekoliko bojevih glava. Druga eksplozija bila je snage oko 6 tona TNT eksploziva te su svi seizmografi sjeverne Europe zabilježili podrhtavanje.

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

Podmornica je potonula na dubinu od sto i više metara. Neki od članova posade bili su živi nakon eksplozije te su se povukli na preostale suhe dijelove podmornice. Ubrzo su se razine kisika dramatično spustile. Prema stručnjacima, vjeruje se da su životi mogli biti spašeni da je operacija spašavanja započela nešto ranije.

Međunarodna potraga i spašavanje trajalo je više od 10 dana. Nije spašena niti jedna duša na podmornici. Cjelokupna je posada bila zarobljena u vodenom grobu, a ronioci koji su tjedan dana nakon tragedije ušli u podmornicu otkrili su samo beživotna tijela.

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

Tragedija podmornice Kursk smatra se kao jednom od najvećih tragedija tijekom vladavine Vladimira Putina kao ruskog predsjednika. Dogodila se u Putinovom prvom mandatu te je potopljena podmornica i neuspjeli pokušaj spašavanja stvorio velike frustracije među ruskim i svjetskim stanovništvom.

Postoji veliki broj teorija o raspletu događaja u podmornic Kursk. Neke teorije govore kako se Kursk sudario s američkom podmornicom koja je u to vrijeme bila u istom području. Druge teorije govore kako je Kursk pogodio minu zaostalu iz Drugoga svjetskog rata. Nakon tragedije podmornica je izvučena sa svojim oružjima i nuklearnim reaktorom.

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

115 tijela je izvučeno te pokopano u Rusiji, ali tri časnika nikada nisu pronađena. Dekretom predsjednika Putina, svi su članovi posade posthumno odlikovani medaljom hrabrosti dok je kapetanu posthumno dodijeljena titula Heroja Ruske Federacije.

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

U ruskoj luci Murmansk podignut je spomenik uz dio podmornice koji je sačuvan. Spomenici su podignuti i u drugim gradovima, uključujući i Moskvu.

>>Rusija ima jaču vojsku od Velike Britanije!

>>Turska prijeti izlaskom iz NATO-a!

Komentara 24

M2
m2
18:19 15.08.2016.

Kursk je potonuo 2000., prije 16 godina !

Avatar lvan12
lvan12
23:40 15.08.2016.

Putin nikome nije dao pristup Kursku zbog superkavitacijskih torpeda... Svijet zna samo za postajanje VA-111 Shkval ali ne i ostala. Zapad nema ništa takvoga, zato je prioritet bio da nitko ne dođe do njih.

DU
Deleted user
10:04 16.08.2016.

1. Zanimljiv čin, "zapovjednik prve klase, kapetan" (?). Radi se o činu u ruskoj ratnoj mornarici - kapetan prve klase. 2. U hrvatskom jeziku ruska imena pišu se hrvatskim znakovima (slovima), dakle Genadij Ljačin, a ne Gennady Lyachin. 3. Eksplozija je bila ekvivalenta 2 do 3, a ne 6 tona TNT-a. 4. I konačno, kako je netko lijepo primijetio, podmornica je potonula prije 16, a ne 15 godina. Nit' se zna provjeriti činjenice, nit' se zna pisati, nit' se zna računati. Standard tekstova u VP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije