POSTROJBE

2 REP - najelitnija postrojba Legije stranaca i francuske vojske

Para and legion
Foto: http://scd.france24.com/
31.10.2014.
u 18:42

U prošlom stoljeću dijelile su se na satniju za izviđanje i diverzije, satniju za djelovanje u planinama, satniju pomorskih diverzanata, satniju snajperskih specijalista, satniju za protuoklopnu borbu i satniju za borbu u gradovima.

Baza 2 REP-a smještena je kod korzikanskog gradića Calvi, u vojarni Raffali koja naziv nosi po zapovjedniku padobranaca Remyu Raffaliu, poginulom u borbama u Indokini. Pristupiti ovoj postrojbi uglavnom je san svakog legionara, no taj san ostvaruje se samo najboljima na temeljnoj obuci. O naporima legionara da ostvare karijeru u 2 REP-u podosta smo saznali iz Zoričinih sjećanja, a intenzitet obuke nije se promjenio do danas. Ova postrojba, ponos Legije stranaca, bila je podijeljena na šest satnija, što je u zadnjem desetljeu naraslo na devet satnija, s otprilike 1150 ljudi. Od toga su četiri satnije zapovjedno-logistička, administrativna, rezervna i satnija za održavanje, ostalih pet su "udarne".

Posebna su cjelina vod izabranih, "skakači", koji se nekoć zvao CRAP (Commandos de Recherche et d'Action dans la profondeur), danas nose kraći naziv GCP (Groupement de commandos parachutistes), a godišnje im uspije pristupiti tek jedan ili dva pripadnika iz cijele pukovnije. Logističko-zapovjedna satnija 2 REP-a, nabrojnija je i čine ju uglavnom padobranci-veterani, s prvenstvenom zadaćom opskrbe udarnih satnija, ali i vrlo upotrebljivi u borbenim djelovanjima. Ostale satnije, pored završene obuke na vrhunskoj razini, dodatno su specijalizirane za točno određena posebna djelovanja. U prošlom stoljeću dijelile su se na satniju za izviđanje i diverzije, satniju za djelovanje u planinama, satniju pomorskih diverzanata, satniju snajperskih specijalista, satniju za protuoklopnu borbu i satniju za borbu u gradovima. 

Satnije se dijele na pet vodova od kojih je jedan zapovjedni vod i jedan vod za potporu, naoružan protuoklopnim sredstvima, lakim minobacačima i protuoklopnim sustavom Milan, a obučeni su da u svim uvjetima mogu iskočiti s cjelokupnom svojom opremom i pripadajućim terenskim vozilima, te se smjesta uključiti u borbu. 2 REP elitna je postrojba francuske vojske, ne samo Legije stranaca te se u mnogim raščlambama smatra najboljom takvom postrojbom na svijetu. Ne postoji natjecanje kojim se to može utvrditi, no određeni parametri (broj izvršenih operacija, uspješnost u istima, rekordi u brzini iskakanja, težina obuke itd.) daju naslutiti kako takva tvrdnja zasigurno nije daleko od istine.

Komentara 1

MA
madcro
00:18 01.11.2014.

legio patria nostra :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije