Novi broj vojnopovijesnog dvomjesečnika „20th Century Wars“ na kioscima od 15. travnja

Američka 101. zračno-desantna divizija u borbama za Bastogne tijekom njemačke Ardenske ofenzive

20 CW
Foto: U.S. Army Signal Corps
1/3
13.04.2015.
u 14:04

Njemačka je počela gubiti padom Istočnog bojišta i napredovanjem Crvene armije, a onda joj se otvorila i Zapadna bojišnica iskrcavanjem zapadnih saveznika u Normandiji. Suludi Hitler nije se predavao. Odlučio je krajem 1944. poduzeti Ardensku ofenzivu, očajnički pokušavajući okrenuti rat u svoju korist.

Početkom svibnja 1945., prije 70 godina, nacistička Njemačka kapitulirala je pred antihitlerovskom koalicijom. Nacistički otpor bio je žilav do samog kraja. Njemačka je počela gubiti padom Istočnog bojišta i napredovanjem Crvene armije, a onda joj se otvorila i Zapadna bojišnica iskrcavanjem zapadnih saveznika u Normandiji. Suludi Hitler nije se predavao. Odlučio je krajem 1944. poduzeti Ardensku ofenzivu, očajnički pokušavajući okrenuti rat u svoju korist. Nije uspio. A u ovom broju možete do u detalje čitati o jednoj od ključnih savezničkih pobjeda u toj Ardenskoj ofenzivi, onoj kod Bastognea, s posebnim naglaskom na ulogu američke 101. zračno-desantne divizije. Siguran sam, nadalje, da nitko nikad nije toliko detaljno čitao o “Flandrijskom kaosu” 1914., kako je to opisano na ovim stranicama. Kao što se malo zna i o južnoamaričkim ratovima, u koje spadaju i bitke za Nanawu tijekom Chaco rata. Zato čitajte novi broj s užitkom!

Fotografija službenog fotografa američke vojske od 26. prosinca 1944. u Bastogneu. Vojnici 101. z/d divizije promatraju kako transportni zrakoplovi C-47 ispuštaju namirnice (U.S. Army Signal Corps)

Foto: U.S. Army Signal Corps

Kralj Albert i njegov vojni savjetnik Emile Galet u rovu u Diksmuidu (Kraljevski muzej vojske i vojne povijesti, Bruxelles)

Foto: Kraljevski muzej vojske i vojne povijesti, Bruxelles

Paragvajska posluga minobacača na uređenom položaju obrane Nanawe (Wikimedia Commons)

Foto: Wikimedia Commons

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije