JEDNA OD NAJTEŽIH BITAKA PRVOG SVJETSKOG RATA

8 ključnih činjenica o krvavoj i strašnoj bitki na Sommi

Rat
Foto: Wikimedia CC
19.12.2016.
u 18:27

Obje su strane bile itekako ukopane te su rovovi davali puno bolju stratešku prednost branitelju unatoč razornoj moći upotrebljavanja topništva u ofenzivnim operacijama.

Kao jedan od najtežih i najrazornijih događaja Prvoga svjetskog rata, bitka na Sommi bila je kampanja u trajanju od 142 dana. Britancima je to simbol borbe Prvoga svjetskog rata, piše WHO.

1. Zašto se uopće borilo na Sommi?

1916. godine došlo je do pat pozicije na Zapadnom bojištu. Obje su strane bile itekako ukopane te su rovovi davali puno bolju stratešku prednost branitelju unatoč razornoj moći upotrebljavanja topništva u ofenzivnim operacijama. Francuzi su žestoko htjeli natjerati Nijemce na bijeg s francuske zemlje. Iako nisu bili toliko motivirani, i Britanci su htjeli pobijediti. Kako bi ostvarili pobjedu, Saveznici su pokrenuli ofenzivu u regiji Somme gdje su se spojile francuske i britanske linije. Dok su Saveznici još planirali operaciju, Nijemci su započeli napad na Francuze kod Verduna. Tako su Francuzi morali dragocjene resurse prema Verdunu, a Britanci su glavninu svojih snaga ostavili na Sommi.

2. Jedan plan, dvije strategije

Plan napada na Sommi vodio je šef stožera general Douglas Haig. On je  dalje vjerovao da se bitka može dobiti probijanjem neprijateljskih linija te slanjem konjice kroz njihovu rupu u obrani. Na Sommi htio je probiti njemačku obranu kod Pozieresa, dok je diverzantski napad započeo kod Gommecourta na sjeveru.

Zapovjednik 4. armije koji bi vodio taj napad bio je general Rawlinson. Prema njegovom iskustvu, on je smatrao da je najbolja opcija taktika "ugrizi i zadrži", kojom bi se osvojio manji dio teritorija te zadržao (postrojbe bi se konsolidirale te učvrstile obrambene položaje). Plan napada postao je kompromis između njihovih taktika, iako su jedna prema drugoj bile totalno različite.

3. Priprema za napad

Britansko je topništvo započelo vrlo snažno bombardiranje 24. lipnja. Ispaljeno je 1.7 milijuna granata u manje od tjedan dana, dok su opkopari kopali tunele ispod 17 ključnih njemačkih obrambenih položaja te ih nakrcali eksplozivom.

Bombardiranje nije bilo toliko učinkovito. Oko 30% granata nije uopće eksplodiralo, a ove koje su eksplodirale nisu uspjele uništiti bodljikavu žicu. Nijemci su se povukli u svoje bunkere te čekali kraj bombardiranja. Glavni je napad trebao početi 29. lipnja, ali je ogromna kiša pretvorila teren u neprohodno blato. Napad je odgođen.

4. Prvi dan bitka na Sommi

Dana 1. srpnja započeo je napad. Pješaštvo je krenulo iz svojih rovova uz topništvo koje je granatiralo njemačke položaje. Bombe su padale svakih stotinjak metara, a Nijemci su se slobodno mogli vratiti u svoje rovove te braniti položaje. Blato se nije osušilo, a veliki dio bodljikave žice ostao je netaknut. Britanski su se vojnici pronašli u velikom blatu.

Britanci su ostvarili vrlo mali napredak, ali uz vrlo teške žrtve. Pretrpjeli su 57 470 žrtava - 19 240 mrtvih, 2 152 nestalih te je ostatak bio ranjen. To je bio katastrofalan dan za čovječanstvo.

5. Francuzi na Sommi

Iako nisu mogli poslati toliko vojnika kao što su namjeravali prije bitke, Francuzi su sudjelovali u napadu. Zahvaljujući velikom broju teškog topništva, Francuzi su generalno bili uspješniji od Britanaca, a njihova je pomoć omogućila Britancima da na jugu napreduju.

6. Dolaze tenkovi

Tenkovi su se po prvi puta koristili na Sommi. Dana 15. rujna, Britanci su poslali svoje novo, revolucionarno oružje. Šokirani njemački vojnici vidjeli su velika oklopljena vozila prolaze kroz blato, a njihovi teški topovi granatirali su njemačke položaje. Tenkovi su u početku imali poteškoće, ali je njihovom prisutnošću zauzet High Wood, te je napravljena rupa u njemačkoj trećoj liniji.

7. Pobjeda

Zauzeće Beaumont Hamela bio je glavni britanski cilj od početka ofenzive. Cilj je zauzet 18. studenoga, četiri i pol mjeseca kasnije. Haig je označio bitku na Sommi kao uspjeh iako su Britanci izgubili 415 000, a Francuzi 200 000 vojnika. Nijemci su izgubili oko 650 000. 

Nijemci su pretrpjeli veće žrtve (i gubitak resursa) nego Saveznici. Za Haiga, to je bio uspjeh.

8. Pobjeda koja je koštala

Bojne svake britanske pješačke postrojbe sudjelovale su u kampanji na Sommi. Kao rezultat toga, cjelokupna vojska i većina britanskog društva bila je dirnuta ovim gubitcima. Prvoga dana ofenzive, Haigovo žrtvovanje na stotine tisuća ljudi za gotovo ništa osvojenog područja postalo je simbolom onoga najgoreg oko Prvoga svjetskog rata. Strateški gledano, bitka na Sommi bila je najveća saveznička pobjeda, ali način na koji je vođena bila je jako daleko od idealnog, a posljedice su bile užasne.

>>Nevjerojatna snimka njemačke vojske Prvoga svjetskog rata u boji

>>"Zagrebačke" postrojbe austrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu

Komentara 2

Avatar nijeminišta
nijeminišta
18:26 21.12.2016.

tekst prepun gramatičkih i pravopisnih grešaka... a o google prevođenju bolje ne trošiti riječi. katastrofa.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
18:27 21.12.2016.

a komentari samo nestaju... čim netko napiše bilo što kritički... fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije