AKTUALNO

Ruski car Nikolaj abdicirao tijekom Prvog svjetskog rata

Rat
Foto: Encyclopedia Britannica
15.03.2017.
u 16:27

Okrunjen 26. svibnja 1894. godine, car Nikolaj je bio relativno slab i neučinkovit vođa, koji nije uspio ovladati situacijom tijekom revolucije.

Tijekom Februarske revolucije, car Nikolaj II., vladar Rusije od 1894., natjeran je abdicirati na današnji dan 1917. godine nakon što su izbili nemiri u Petrogradu (St. Petersburgu), piše History.

Okrunjen 26. svibnja 1894. godine, car Nikolaj je bio relativno slab i neučinkovit vođa, koji nije uspio ovladati situacijom tijekom revolucije. Ruski katastrofalni poraz protiv Japanaca u Rusko-japanskom ratu unio je veliki nemir među ruskom populacijom te je doveo do velike Ruske revolucije 1905. godine koju je car smirio tek kada je potpisao manifest kojim će se reformirati vlada - utemeljenje Dume te ostvarivanje osnovnih ljudskih sloboda u Rusiji. Nikolaj je uskoro povukao sve navedene reforme te ukidao Dume koje su mu se suprotstavljale. Uskoro su Boljševici dobili puno podrške pod vodstvom Vladimira Lenjina. Godine 1914., car Nikolaj je povukao svoju zemlju u još jedan skupi rat - Prvi svjetski rat te su se ljudi pobunili, pogotovo kada je nestalo hrane te zbog teških poraza na Istočnom bojištu. Rat je pokazao svu nekompetentnost ruskog cara.

Nakon izbijanja tzv. Februrarske revolucije u ožujku 1917. godine (Rusija je koristila julijanski kalendar tog vremena) te se vojni garnizon u Petrogradu pridružio radnicima u socijalističkim reformama, a car Nikolaj II. je bio natjeran abdicirati. Nikolaj i njegova obitelj su prvo držani u palači Czarskoye Selo, a kasnije u palači Yekaterinburg kod Teobolska gdje su zadržani do ruskog izlaska iz Prvoga svjetskog rata. U srpnju 1918. godine, jačanje proturevolucionarnih snaga tijekom Ruskog građanskog rata natjeralo je sovjetsko (boljševičko) vijeće u Yekaterinburgu da pogubi carsku obitelji. Dana 16. srpnja 1918. godine, Nikolaj, njegova žena Aleksandra i njihova djeca su pogubljeni.

>>Bitka kod Eylaua

>>Ruska mornarica postavit će raketne sustave protuzračne obrane "Buk" na Krimu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije