DRUGI SVJETSKI RAT - PACIFIK

Američki napad na otok Makin

Makin
Foto: www.moddb.com
1/6
19.05.2014.
u 21:33

Motori na nekim čamcima nisu radili te su marinci prisiljeni veslati do obale. U 5.30 sati iscrpljeni marinci dolaze do obale. Zbog problema pri iskrcavanju pokušavaju se reorganizirati, ali jedan od njih slučajno ispaljuje hitac. To uzbunjuje Japance te japanski zapovjednik šalje izvidnicu. Tada dolazi do borbe te marinci postavljaju strojnice i minobacače i pokrivaju put pojedinačnim jedinicama koje napreduju prema japanskim pozicijama. Japanci se brane žestoko, naoružani s nekoliko strojnica, bacačem plamena, bacačima granata te imaju i snajpersku podršku.

Napad se dogodio 17. kolovoza 1942. Godine, a izveli su ga komandosi američkih marinaca. Cilj operacije bio je uništavanje japanskih vojnih instalacija, uzimanje zarobljenika, stjecanje obavještajnih informacija te naposljetku skrenuti japansku pozornost i pojačanja s Guadalcanala i Tulagija koje su Amerikanci napali deset dana prije. Marinci se ukrcavaju 8. kolovoza na dvije podmornice - USS Nautilus na kojoj je bilo 90 marinaca i USS Argonaut u kojoj je smješten 121 marinac. Malo poslije ponoći 17. kolovoza izlaze iz podmornica te se pod lošim vremenom ukrcavaju na gumene čamce i kreću prema otoku.

Foto: www.sdheroes.com

U veljači 1942. godine američko se vodstvo, unatoč protivljenju nekih generala kojima se ne sviđa ova nekonvencionalna skupina, odlučuje oformiti dva bataljuna komandosa koji spadaju pod sastav korpusa marinaca. Pukovnik Merritt A. Edson i bojnik Evans F. Carlson zaduženi su za organizaciju, obuku i zapovjedništvo nad ta dva bataljuna. Bojnik Evans F. Carlson, čiji su komandosi izvršili napad na Makin 17. kolovoza, organizira drugi bataljun koji je stacioniran na zapadnoj obali u San Diegu. Više od 15.000 marinaca apliciralo je za ulazak u ove elitne postrojbe, a samo su rijetki odabrani. Uz zahtjevnu fizičku obuku, marinci su se također obučavali u postavljanju eksploziva, izviđanju, borbi prsa o prsa, noćnim operacijama, desantima u gumenim čamcima te gerilskom načinu ratovanja. Impresivna karijera bojnika Carlsona počela je u Prvome svjetskom ratu gdje je ranjen, zatim je 1930. služio u Nikaragvi gdje je dobio Mornarički križ, drugo najveće odličje američke vojske, tako što je s 12 marinaca predvodio noćni napad na 100 pobunjenika. Carslon zatim boravi u Kini gdje uči kineski i vanjski je suradnik u kineskoj vojsci. Godine 1937. priključuje se kineskim gerilcima u borbi protiv Japanaca gdje uči gerilske taktike te se čak sastaje i s Mao Ce-tungom.

Foto: Wikimedia Commons

Japanski garnizon na otoku sastojao se od približno 80 vojnika. Kratko poslije ponoći marinci izlaze iz podmornica te se pod vrlo teškim uvjetima, visokim valovima te kiši i vjetru ukrcavaju u gumene čamce. Carlson u zadnjoj minuti mijenja plan u strahu da će se zbog vremena i problema s komunikacijom marinci dezorijentirati te odlučuje da se svi iskrcaju na jednu plažu. Poručnik Oscar Peatross nije čuo za tu promjenu plana na vrijeme te se s 12 ljudi iskrcava na prvotno planiranu plažu.

Foto: www.nps.gov

Motori na nekim čamcima nisu radili te su marinci prisiljeni veslati do obale. U 5.30 sati iscrpljeni marinci dolaze do obale. Zbog problema pri iskrcavanju pokušavaju se reorganizirati, ali jedan od njih slučajno ispaljuje hitac. To uzbunjuje Japance te japanski zapovjednik šalje izvidnicu. Tada dolazi do borbe te marinci postavljaju strojnice i minobacače i pokrivaju put pojedinačnim jedinicama koje napreduju prema japanskim pozicijama. Japanci se brane žestoko, naoružani s nekoliko strojnica, bacačem plamena, bacačima granata te imaju i snajpersku podršku. U zoru u lagunu ulaze japanski transportni brod i patrolni brod. Carlson to javlja podmornicama koje izranjaju te potapaju oba broda s površinskim topovima. Oko podneva dva japanska aviona napadaju marince, ali bez ikakvog efekta. Kasnije dolaze još dva aviona koja iskrcavaju 40-ak Japanaca. U međuvremenu poručnik Peatros sa svojih 12 marinaca nastavlja proboj iza neprijateljskih linija te napadaju japanske pozicije. Uništavaju mitraljesko gnijezdo te ubijaju nekoliko Japanaca, uključujući i zapovjednika Kanemitsu. Tada tri marinca ginu, a dvojica su ranjena. Stoga Peatross odlučuje na povlačenje do plaže te se naposljetku vraća na USS Nautilus. Carlson i ostali marinci uništavaju skladišta namirnica i municije, goriva i većinu Japanaca na otoku. U 19.30 sati počinje povlačenje. Ali opet zbog lošeg vremena od 18 čamaca samo sedam njih dolazi do podmornica. Preostali čamci vračaju se na obalu. Sljedeće jutro podmornice šalju čamce za spašavanje no pojavljuju se japanski avioni koji ih potapaju. Pod okriljem noći oko 70 marinaca zajedno s bojnikom Carlsonom, uz pomoć preostalih čamaca, uspijevaju se preko lagune domoći podmornica te se ova dvodnevna misija uspijeva završiti. Devet marinaca ostalo je pod nerazjašnjenim okolnostima na otoku te ih mjesec dana kasnije Japanci zarobljavaju. Svih devet marinaca kasnije je pogubljeno.

Foto: ww2gravestone.com

U napadu je poginulo 14 marinaca, sedam ih se utopilo, a devet ih je zarobljeno. Napad, iako taktička pobjeda, nije imao preveliki utjecaj na daljnji tijek rata na Pacifiku. No ova je akcija snažno odjeknula u američkoj javnosti te je podignula moral kako vojnika tako i civilnog stanovništva. Godine 1943. snimljen je film na temu napada te je još više proslavio ovu akciju. Bojnik Carlson dobio je svoj drugi Mornarički križ, a treći dobiva za vodstvo u bitci za Guadalcanal. Ova elitna skupina djelovala je do 1944. godine kada se raspušta te se njeni članovi priključuju redovnim jedinicama marinaca. No ova nevjerojatna akcija koja se dogodila prije 72 godine otvorila je put prema nastajanju mnogih specijalnih postrojbi u svijetu, kao što su S.E.A.L., koje i danas koriste podmornice pri desantnim operacijama, kao i gerilske taktike bojnika Carlsona.

Foto: www.sealtwo.org

Izvori:

http://en.wikipedia.org/wiki/Makin_Island_raid#In_popular_culture

http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Raiders

http://en.wikipedia.org/wiki/Evans_Carlson

https://www.mca-marines.org/gazette/carlsons-raid-makin-island

http://www.history.com/this-day-in-history/carlsons-raiders-land-on-makin-island

http://www.usmarineraiders.org/makin.html

https://www.youtube.com/watch?v=otSx7xlvE8I

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije