NA DANAŠNJI DAN - DRUGI SVJETSKI RAT

Amerikanci bombardiraju Tokio

Bombardiranje Tokia
Foto: http://www.history.navy.mil/
1/5
18.04.2014.
u 05:36

Zašto su Amerikanci planirali ovaj napad? Sama pomisao da se pošalje šesnaest bombardera na tako daleko putovanje nije bila sasvim normalna. No američki je narod trebao ovakav događaj.

Na današnji dan 18. travnja 1942. godine, američki bombarderi polijeću s američkog nosača aviona "Hornet" udaljenog oko tisuću kilometara od Tokia. Cilj njihovog putovanja bio je bombardiranje velikih japanskih gradova, uključujući i Tokio. U napadu je sudjelovalo šesnaest Mitchell B-25 bombardera. Plan napada je bio što prije izbaciti eksplozivni materijal te nastaviti put prema obali Kine. Američki piloti nikada nisu letjeli tako daleko natovareni teškim gorivom i eksplozivom. Zašto su Amerikanci planirali ovaj napad? Sama pomisao da se pošalje šesnaest bombardera na tako daleko putovanje nije bila sasvim normalna. No američki je narod trebao ovakav događaj.No američki je narod trebao ovakav događaj. Bombarderi su poslani iz jednog razloga - u svrhu podizanja morala američke vojske i javnosti. Od početka rata na Pacifiku, napada na Pearl Harbor, Amerikanci su nizali samo poraze te je moral bio zastrašujuće nizak. Ovaj napad smatra se američkom odmazdom za Pearl Harbor.

Nakon što su bombarderi ispustili svoj "opasni teret", svih šesnaest aviona napustilo je Japan te krenulo prema obali Kine. Zapovjednik napada bio je general James Doolitle. Njegov avion letio je 350 metara iznad Tokia kada je izbacio vrlo zapaljive bombe na grad. Samo je nekoliko pilota uspjelo prizemljiti svoj avion. Od 63 pilota koji su se spustili padobranom, pet je umrlo, a osam je zarobljeno.

Napad je opisan u kultnom filmu Pearl Harbor te postoji i knjiga koja opisuje cijeli napad i događaje oko njega - 30 sekundi iznad Tokia. Autor knjige je Ted Lawson. 

Izvor: dnevne novine, Washington, 18. travnja 1942.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije