NA DANAŠNJI DAN

Amerikanci prvi puta bombardiraju Nijemce

B17
Foto: Wikimedia
27.01.2015.
u 18:55

Eskadrila je bila veoma učinkovita i precizna tijekom bombardiranja njemačkih skladišta i tvornica.

Na današnji dan američki su bombarderi prvi puta krenuli prema Njemačkoj iz britanskih zračnih baza. Cilj je bila luka Wilhelmshaven. Od 64 bombardera, 53 je došlo do cilja. Uništena su 22 njemačka aviona, a izgubljena samo 3, prenosi history.com

Američka 8. eskadrila aktivirana je u veljači 1942. godine u Engleskoj. Njezine “leteće tvrđave” B-17 mogle su teško oštećene nastaviti letjeti. B-24 “Liberator” avionic bili su poznati po svom preciznom bombardiranju, kao što je napad na Wilhelmshaven.

Osmom eskadrilom zapovijedao je brigadir Newton Longfellow. Eskadrila je bila veoma učinkovita i precizna tijekom bombardiranja njemačkih skladišta i tvornica.

Komentara 7

Avatar Dančo
Dančo
11:06 29.01.2015.

Ameri uvijek fašističke države bombardiraju, tako su i naše susjede 1999 godine roknuli

IK
ikonoklast
19:08 27.01.2015.

istina je da su zato pobijedili jer su njemci tada bili mnogo slabiji u zrakoplovstvu

BK
B Kosa
20:51 27.01.2015.

Amerikanci su imali blizu 13,000 aviona. Nijemci su izjavili kada su potpisali kapitulaciju. "Da nije bilo americkog zrakoplovstva, jos bi se rat vodio daleko od njemacki granica. Dolfek je 1943 pozvao konstruktore aviona i pitao "Mozemoli mi proizvoditi vise aviona?na? oni su mu odgovorili . "Moze firer samo nemamo vise pilota ni goriva dovoljno. NJemacki casnici su se zalili nasim ljudima. "Sve protu avionsko oruzje nam je zastarilo za nove americke avione.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije