NA DANAŠNJI DAN

Austrijanci pokreću veliku ofenzivu na bojištu kod Trentina

WW1
Foto: histclo.com
15.05.2015.
u 18:11

Iako su pružali snažan otpor, Talijani su ubrzo odbačeni preko planinskih vrhova te su se povukli u grad Rovereto.

Na današnji dan 1916. godine austrijska vojska pokrenula je veliku ofenzivu protiv Talijana u sjevernoj Italiji.

Nakon pažljivog biranja svojih opcija, Italija je prihvatila saveznička obećanja te je objavila rat Austrougarskoj 23. svibnja 1915. godine. Tim je događajem otvoreno novo bojište u Prvome svjetskom ratu koje će se proširiti na 600 kilometara prve linije. Nakon objave rata, loše opremljena talijanska vojska odmah je napredovala prema južnom Tirolu i rijeci "Isonzo", piše History.com

Austrijska ofenziva počela 15. svibnja 1916. godine bombardiranjem talijanskih položaja. Korišteno je oko 400 različitih topova. Iako su pružali snažan otpor, Talijani su ubrzo odbačeni preko planinskih vrhova te su se povukli u grad Rovereto. Devet dana nakon početka operacija pao je snijeg te je zaustavio austrijsko napredovanje prije nego što su uspjeli zauzeti vrh planine Pasubio (1200m). Do kraja svibnja, Austrijanci su zauzeli 30 000 talijanskih zatvorenika te su napredovali petnaestak kilometara.

>>Ratna mornarica Austro-Ugarske Monarhije

Komentara 1

DU
Deleted user
01:40 16.05.2015.

Ova ofenziva je skoro slomila Talijansku vojsku u pokrajini Trentinu, sto bi im otvorilo put prema Veneciji. Medjutim Rusi su 4.6 napali u Galiciji (Brusilova ofanziva), pa su Austrijanci bili prisiljeni vecinu snaga povuci i poslati ih na istocni front. Austrougarska vojska se je na Talijanskom bojistu dobro drzala i odbila cak 11 Talijanskih ofenziva iako su Talijani imali brojcanu i materijalnu prednost od oko 3:1 vecinom rata. To je izmedju ostaloga bila posljedica cinjenice da su Austrijanci drzali vrhove i visoki teren, a Talijani napadali uzbrdo. Medjutim, na istocnom frontu Austrougarska performansa bila je vise nego katastrofalna i bez pomoci Nijemaca Rusi bi ih bili razbili vec krajem 1915 ili pocetkom 1916. Lijepo da vecernjak posvecuje clanke ovom zaboravljenom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije