PRVI SVJETSKI RAT

Austro-njemačke postrojbe protjerale Ruse s Karpata

Gorlice
Foto: jr129-11tekompaniegwa.weebly.com
03.05.2016.
u 18:14

Do 5. svibnja, Rusi su napustili grad Tarnow te pretrpjeli velike žrtve; tisuće je vojnika ležalo na bojištu, a broj zarobljenih nakon desetodnevne bitke narastao je na 143 500.

Dana 3. svibnja 1915. godine, nakon desetodnevne bitke na Karpatima, (bojište Galicija u Austro-ugarskoj), kombinirana austro-njemačka vojska porazila je rusku vojsku blizu rijeke Dunajec (desni pritok rijeke Visle koja danas teče kroz Slovačku i južni dio Poljske), piše History.

Austro-njemački protunapad u Galiciji početkom svibnja 1915. godine završio je devetomjesečno rusko napredovanje još od početka kolovoza 1914. godine. Prilikom velikih poraza, Austro-ugarska zatražila je pomoć od svog najjačeg saveznika; njemačka je vojska poslala veliki broj svojih vojnika kako bi razbila ruske linije. Dana 1. svibnja 1915. godine, njemački zapovjednik general August Von Mackensen poveo je združenu vojsku nakon velike topničke pripreme, (bombardiralo je 610 topova, najveća topnička priprema na Istočnom bojištu), usmjerene na ruske položaje. Bojište je tada bilo široko 40-ak kilometara.

Kroz samo 24 sata, Rusi su protjerani iz grada Gorlica, današnje Poljske. Mackensen je dao izjavu nakon napada: "Neprijatelj je toliko bio shrvan topničkom pripremom da je većina otpora bila veoma slaba.". Neprijatelj je pobjegao te je ostavio za sobom velike količine naoružanja, streljiva, ali i mrtvih vojnika. Dana 3. svibnja, vojska generala Mackensena nastavila je svoj brzi prodor te je prešla Dunajec, 65 kilometara sjeverno od grada Krakowa.

Do 5. svibnja, Rusi su napustili grad Tarnow te pretrpjeli velike žrtve; tisuće je vojnika ležalo na bojištu, a broj zarobljenih nakon desetodnevne bitke narastao je na 143 500. Kao rezultat velike ofenzive, Rusi su morali napustiti svoje položaje na Karpatima te vratiti vojsku u područje oko Przemysla, bivšeg austrijskog zapovjedništva koje je palo u ruske ruke prošlog ožujka 1914. godine. Britanski vojni analitičar koji je bio uz rusku vojsku, Stanley Washburn, pisao je o ofenzivi Gorlice-Tarnow: "Bitka je od početka bila izgubljena. Rusija nije industrijska zemlja, te ne može svoje resurse prebaciti u ratni materijal "preko noći" kao što je to napravila Njemačka. Poražena je u svim aspektima osim u hrabrosti; niti jedna vojska Rusiji ne može parirati u hrabrosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije