NA DANAŠNJI DAN

Bismarck potopio britanski bojni brod Hood

Bismarck
Foto: http://www.ibiblio.org/
1/3
24.05.2016.
u 17:23

Bismarck je bio najmoderniji njemački bojni brod, brod koji su htjeli potopiti svi suparnici nacističke Njemačke.

Na današnji dan 1941. godine, njemački najveći bojni brod Bismarck potopio je ponos britanske mornarice - HMS Hood, piše History.

Bismarck je bio najmoderniji njemački bojni brod, brod koji su htjeli potopiti svi suparnici nacističke Njemačke. Hitler je pokazao nacrte Bismarcka Staljinu još kad se dogovarao ugovor o nenapadanju između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza.

Foto: Wikimedia CC

Foto: HMS Hood

Britanski HMS Hood koji je porinut 1918. godine bio je najveći britanski bojni krstaš (41 200 tona) ali je mogao ploviti relativno velikom brzinom od tridesetak čvorova. Dva su se navedena broda susrela sjeveroistočno od Islanda. Bismarckom je zapovijedao admiral Günther Lütjens, šef stožera njemačke ratne flote. Uskoro je potopio ponos britanske kraljevske mornarice - HMS Hood, poginulo je 1 500 britanskih mornara.

Foto: Bundesarchiv

Foto: Admiral Günther Lütjens

Tijekom borbe oštećen je Bismarckov spremnik za gorivo. Uskoro je Lütjens pokušao doći do francuske obale ali je ipak pronađen na moru nakon tri dana od strane Britanaca. Nakon što su torpeda pogodila Bismarcka, više nije mogao ploviti. Kasnije su ga potopili britanski ratni brodovi. Admiral Lütjens bio je jedna od 2 300 njemačkih žrtava.

>>Potopljen ponos nacističke ratne mornarice

>>Bismarck: potapanje najmoćnijeg broda na svijetu

>>Pomorska borba: "Bismarck" vs. HMS "Hood"

Komentara 3

LU
Lujo123
21:21 24.05.2016.

Šteta kaj je Hićo napal Ruse. Mogli su skupa uništiti englesku mafiju za navek!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:30 26.05.2016.

Hood je bio po namjeni britanski ratni brod a po vrsti bojni krstaš. Bojni brodovi nisu isto što i ratni brodovi, jer ratni brod je širi pojam od vrste ratnog broda i nisu isto što i bojni krstaši.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
21:50 27.05.2016.

Površno napisan članak. Posada je potopila brod,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije