ZANIMLJIVOSTI

Najbrži avion svih vremena – SR-71 "Blackbird"

SR
Foto: WHO
1/8
15.06.2015.
u 10:21

Za izradu aviona trebale su velike količine titana. CIA je osnivala fiktivne tvrtke širom svijeta kako bi kupovala metal iz Sovjetskog Saveza, koji je tada bio najveći dobavljač, a i najveći neprijatelj SAD-a.

Lockheed SR-71 "Blackbird" američki je zrakoplov za izviđanje koji je mogao razvijati brzine veće od 3 macha. Razvio se iz projekta američkog zrakoplova "A-12" 1960-ih.

Renomirani američki inženjer Clarence "Kelly" Johnson odgovoran je za većinu inovativnih čimbenika na Blackbirdu. Tijekom svojih zadataka, SR-71 je najčešće letio vrlo visoko kako bi izbjegao sve moguće prijetnje. U trenutku ispaljivanja rakete "zemlja-zrak" na avion, on bi samo ubrzao te pobjegao raketi. SR-71 projektiran je kao zrakoplov koji će imati "stealth" karakteristike te je "otac" novih modernih aviona koji se i danas upotrebljavaju u svijetu, piše WHO.

1. Lockheed Martin sam je proizveo SR-71 "Blackbird". Avion je prvi put letio 1964. godine te se prestao upotrebljavati 1999.

Foto: WHO

2. Blackbird je najbrži avion svih vremena. Drži brzinski rekord još od 1976. – nevjerojatnih 3529.50 kilometara na sat. Na slici iznad možete vidjeti trenutak u kojem je srušio rekord.

Foto: WHO

3. Dobio je nadimak "Blackbird" zato što je bio "nevidljiv" za radar. Također je bilo jako tiho unutar zrakoplova, ako vjerujemo pilotu Richardu Grahamu. "Mogli biste čuti muhu u letu. Pogled je fantastičan, može se vidjeti zakrivljenost zemlje i crni svemir pun zvijezda", izjavio je.

Foto: WHO

4. Projektiran je da leti brzinom do 3.4 macha.

Foto: WHO

5. Ispaljeno je više od 4000 raketa na Blackbird u njegovu dvadesetpetogodišnjem životu u službi. Nijedna ga nikad nije pogodila. Blackbird je bio prebrz, raketa ga nije mogla stići.

Foto: WHO

6. Njegov je navigacijski sustav imena "R2-D2" imao toliko jak senzor da je mogao detektirati šezdesetak različitih zvijezda na svijetlu dana i to dok je zrakoplov bio na zemlji.

Foto: WHO

7. Za izradu aviona trebale su velike količine titana. CIA je osnivala fiktivne tvrtke širom svijeta kako bi kupovala metal iz Sovjetskog Saveza koji je tada bio najveći dobavljač, a i najveći neprijatelj SAD-a.

Foto: WHO

8. Iako nije letio petnaestak godina, i dalje drži službeni rekord za najbrži mlažnjak kojim je upravljao čovjek.

Foto: WHO

>>11 fotografija koje pokazuju zašto je "SR-71 Blackbird" bio najbolji avion svih vremena

>>Kako je tijekom Hladnog rata „MIG-31“ obranio sovjetsko nebo od američkog superaviona „SR-71 Blackbirda“

Komentara 8

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:43 16.06.2015.

Najbrzi avion je x-15, 7 puta brzi od zvuka....

Avatar revelinicus
revelinicus
14:42 16.06.2015.

@Ironman0105: 'Najbrzi avion je x-15, 7 puta brzi od zvuka.... ' U članku pak stoji: '..i dalje drži službeni rekord za najbrži mlažnjak kojim je upravljao čovjek.' North American X-15 je imao raketne motore, letio je i preko 108.000 m.000 m visoko (prema FAI standardima to je već svemir) a postizao brzinu do 7,3 Macha. Proizvedena su samo tri primjerka u pokusne svrhe. Jedan odn njih se raspao na visini od ca. 50.000 m, druga dva su u muzeju u Daytonu.

DU
Deleted user
11:47 15.06.2015.

Čudo se danas dogodilo naveli ste da ponosni ameri kupovali materijal od zločestih Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije