ODGOVOR NA AMERIČKU MODERNIZACIJU FLOTE

Putin vraća najveće borbene krstarice Sovjetskog Saveza natrag u upotrebu?!

Petar
Foto: Ryan Archiv
1/4
11.03.2016.
u 20:22

Druga dva broda flote, Admiral Ušakov i Admiral Lazarev trenutno se ne koriste jer im je nuklearni pogon vrlo nestabilan te je preopasno da plove. Admiral Lazarev stoji u luci Fokino blizu sjevernokorejske granice te je treći na redu za modernizaciju poslije 2020. godine.

Vladimir Putin ne taji da želi modernizirati rusku mornaricu. U medije je izašla informacija da će se ruski najveći brodovi ponovno vratiti u upotrebu te će ih se modernizirati najnovijim raketnim sustavima. Kompletan remont mornarice ukupno će koštati impresivnih 316 milijardi eura, piše Dailymail.

Borbene krstarice klase Kirov bile su najveće i najteže na svijetu ali se ne koriste. Jedina krstarica koja je u upotrebi jest Petar Veliki.

Umjesto da "stare" krstarice trunu na suhim dokovima, mornarica je izjavila da će na red za remont prvo ići dva morska diva na nuklearni pogon. Prvi brod koji će dobiti novi visokotehnološki borbeni sustav, senzore i motore bit će treća krstarica Admiral Nakhimov, dužine 252 metra, izjavila je ruska novinska agencija TASS.

Foto: Allied Navy, Wikimedia Commons

Vjeruje se da je krstarica Admiral Nakhimov 2011. godine primila oko milijardu i dvjesto milijuna eura od Kremlja, kako bi započela s vojnim remontom koji će se odvijati u brodogradilištu blizu finske granice. "Stara" će se krstarica pridružiti Sjevernoj floti 2019. godine, piše Foxtrot Alpha. Portal također prenosi kako će Admiral Nakhimov imati višenamjenske vertikalne sustave za lansiranje kako bi mogao ispaljivati protubrodske, protuzračne i "zemlja-zemlja" rakete.

Također će "nositi" rakete koje imaju domet sličan onima koje su pogodile Siriju iz Kaspijskog jezera uz hipersonične rakete Zircon, koje će biti spremne 2020. godine, piše Foxtrot. Admiral Nakhimov završen je 1986. godine, a u ruskim se vojnim krugovima itekako priča o "njegovom" ponovnom osposobljavanju jer je mornarica investirala milijardu i dvjesto milijuna eura 2011. godine, piše Moscow Times.

Kada Admiral Nakhimov bude ponovno porinut 2019. godine, glavni brod Sjeverne flote Petar Veliki proći će isti proces modernizacije. Petar Veliki će se popravljati u brodogradilištu Murmansk, blizu finske granice, prije nego što se pošalje u Severodvinsk, nešto istočnije, u trenutku kada brodogradilište bude imalo mjesta, nakon završetka Admirala Nakhimova.

Foto: Alamy Stock

Druga dva broda flote, Admiral Ušakov i Admiral Lazarev trenutno se ne koriste jer im je nuklearni pogon vrlo nestabilan te je preopasno da plove. Admiral Lazarev stoji u luci Fokino blizu sjevernokorejske granice te je treći na redu za modernizaciju poslije 2020. godine. Rusija će izvršiti remont u tri faze, prvo će se započeti s podmornicama, a manji će brodovi biti u drugoj fazi.

Odakle će Rusi izvući novac za ovakav veliki remont i dalje je glavna tema. Bivša sovjetska zemlja objavila je da će smanjiti vojni budžet za pet posto zbog padanja cijene nafte te sankcija koje im je nametnuo Zapad zbog sukoba s Ukrajinom.

Foto: Wikimedia CC

"Ne postoji bolje oružje protiv borbene grupe američkih nosača aviona te za prikazivanje moći na 'državama' kao što je 'Islamska država'", izjavio je Maksim Šepovalenko, umirovljeni ruski mornarički časnik, danas stručnjak u Centru za analizu strategija i tehnologija. Dao je izjavu za Moscow Times.

"Što se tiče Petra Velikog - to je brod na nuklearni pogon koji može imati vrlo raznolik arsenal oružja te vrlo velik broj raketa - oko 80 krstarećih raketa uz 216 raketa 'zemlja-zrak'", dodao je. Novosti o ruskim krstaricama dolaze točno nakon što je SAD objavio reportažu u kojoj će "zemlja učiniti napore kako bi imala mornaricu 21. stoljeća koja može spremno obraniti svoju zemlju".

U izvješću je objašnjeno kako je moderna ruska mornarica napredna te globalna sila. Eric Wertheim je izjavio: "Kao da smo pauzirali sve projekte zadnjih dvadesetak godina između dva vojna izvještaja, a sada se ruska mornarica i vojska bude iz zimskog sna."

Ruska se mornarica sastoji od 56 podmornica, 31 velikog borbenog broda te 99 manjih borbenih plovila.

>>Sudnji dan: Ruska "nova" raketa šokirala Kinu i SAD!

>>"Rusi će za pet godina imati mornaricu iste veličine kao i Sovjetski Savez"

Komentara 65

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
00:24 12.03.2016.

Radi se o remontu 3 ratna broda, cijena je u članku: "Remont brodova ukupno će koštati impresivnih 316 milijardi eura, piše Dailymail." Kakve 316 milijarde dolara za tri broda, dajte, molim vas, ozbiljno razmotrite te brojke, izmišljene su. Drugo, klasa odnosno naziv tih brodova su dvojbeni. Prema naoružanju i uporabi to su teške napadne raketne krstatice, a prema zapadnom nazivlju to su "bojni krstaši" koji su oružjem na razini bojnih brodova ali sa slabiji oklopom na račun brzine koja je povećana. Naziv "borbene krstarice" ne postoji, jer su, gle, sve krstarice svugdje u svijetu borbene. Da, zanimljiv članak ali nestručno preveden/napisan. To nije potrebno uopće.

Avatar Matija22
Matija22
21:43 11.03.2016.

prestanite par ruskih čamaca uspoređivati sa američkom flotom ,imaju 10 nosača aviona samo o broju američkih brodova smješno je i pričat ,svakih 2-3 godine od amera izlazi novi nosać aviona najstariji od tih 10 ide u penziju toliko o uspoređivanjuu rusije i amera , sa hrvatskom flotom se već rus može uspoređivati

LA
LacoLaco
00:00 12.03.2016.

Sve bi ovo bilo krasno samo kad bi mogli jos i vjerovat "prepisivacu" i/ili prevodiocu koji nezna ni padeze :Ruska se mornarica sastoji od 56 podmornica, 31 veliki borbeni brod te 99 manjih borbenih plovila.Treba pisat ...31 velikog borbenog broda... To je Hrvatski jezik, e sad je li se pise Hrvatski s velikim H ili Malim h ???, ali iz postovanja s H.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije