NA DANAŠNJI DAN 1773.

Bostonska čajanka

Bostonska čajanka
Foto: Wikimedia CC
16.12.2016.
u 18:59

Kada su tri broda koja su prevozila čaj stigla u bostonsku luku - Dartmouth, Eleanor i Beaver, kolonisti su zahtijevali da se taj čaj vrati u Englesku.

U bostonskoj luci, grupa nezadovoljnih građana prerušila se u Indijance Mohawk te ušla u tri britanska broda koja su prevozila čaj. Ubrzo su izbacili 342 sanduka čaja u luku, piše History.

Ponoćni prepad koji je poznatiji pod imenom "Bostonska čajanka" dogodio se zbog protestiranja protiv Točke o čaju britanskog parlamenta iz 1773. godine. Tom je točkom trebala biti spašena Istočnoindijska kompanija. Također bi dobila monopol u američkoj trgovini čajem. Malim porezom Istočnoindijska kompanija mogla je imati manje cijene čak i od krijumčarenog čaja od strane nizozemskih trgovaca. Taj su čin mnogi kolonisti vidjeli kao još jedan način ugnjetavačkog oporezivanja.

Kada su tri broda koja su prevozila čaj stigla u bostonsku luku - Dartmouth, Eleanor i Beaver, kolonisti su zahtijevali da se taj čaj vrati u Englesku. Kada je to guverner Massachusettsa Thomas Hutchinson odbio, vođa Patriota Samuel Adams organizirao je "čajanku" sa svojih 60 članova - "Sinova Slobode", njegovog tajnog pokreta otpora. Britanski čaj koji je izbačen u bostonsku luku 16. prosinca vrijedio je oko 18 000 dolara, što bi danas vrijedilo oko pola milijuna dolara.

Britanski parlament, koji je bio zgrožen uništavanjem britanske imovine, ratificirao je Točku prisile. Tom je točkom Boston zatvoren za trgovinu, započela je britanska vojna vladavina u Massachusettsu te su svi britanski dužnosnici postali imuni na kriminalni progon u Americi.

>>Bitka na Falklandskom otočju u Prvome svjetskom ratu

>>Novi nosač aviona HMS Queen Elizabeth stiže u Portsmouth početkom 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije