DRUGI SVJETSKI RAT

Britanci napali Talijane u Africi

Rat
Foto: Wikimedia CC
19.01.2017.
u 16:55

Britanska obavještajna služba je pregledavala tajnu talijansku komunikaciju iz Afrike tada već 5 mjeseci; svaka poruka koja je poslana iz jedne u drugu talijansku postrojbu je analizirana od strane Britanaca.

Na današnji dan, britanske snage na istoku Afrike nakon probijanja talijanskih kodiranih poruka, napale su Eritreju u Africi koja je tada bila pod okupacijom Italije, piše History.

Britanska obavještajna služba je pregledavala tajnu talijansku komunikaciju iz Afrike tada već 5 mjeseci; svaka poruka koja je poslana iz jedne u drugu talijansku postrojbu je analizirana od strane Britanaca. Talijanski potkralj u Etiopiji je neznajući slao i primao svaku talijansku tajnu i slabost. 

Zbog toga su britanske postrojbe uspjele organizirati i provesti strategiju kako bi napredovali na okupirano područje; u isto su vrijeme znali gdje se nalaze sve talijanske postrojbe.

Dana 19. siječnja, vijest o talijanskom povlačenju iz grada Kassale u Sudanu kojeg su Talijani okupirali još od srpnja 1940. godine, došla je do Britanaca. Britanska posada nije uspjela pravovremeno reagirati na talijansku invaziju na Sudan te je čekala da slika bojišta bude što jasnija. Britanci su u tom vremenu ojačali svoje snage, pogotovo tenkovske postrojbe. Talijansko povlačenje iz Kassale koje je bilo proaktivni obrambeni čin, bila je odlična prilika za generala Williama Platta i indijske divizije kako bi se započeo napad na Eritreju koja je graničila sa Sudanom i Etiopijom. 

>>Britanci zauzeli Savanu u Georgiji

>>Admiralski brod Kraljevske mornarice pod prijetnjom dronova tzv. Islamske države

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije