NA DANAŠNJI DAN

Kako su Saveznici izgubili 16 000 vojnika za jedan kilometar osvojenog područja...

Festubert
Foto: http://www.warmuseum.ca/
1/3
20.05.2016.
u 10:13

Međutim, do 27. svibnja kada su Saveznici zaustavili sve napade, u bitki za Festubert poginulo je oko 16 000 savezničkih postrojbi, i to samo za jedan kilometar osvojenog područja.

Dana 20. svibnja 1915. godine, britanske, kanadske i indijske postrojbe pokrenule su novu seriju napada protiv dobro utvrđenih njemačkih postrojbi oko sela Festubert, blizu Ypresa na Zapadnom bojištu, piše History.

Bitka za Festubert bila je dio velike ofenzive kod Artoisa koju je predvodio Joseph Joffre, šef stožera francuskih snaga. Bitku je započeo britanski zapovjednik Sir Douglas Haig nakon što su Francuzi izvršili pritisak na Britanske ekspedicijske snage (BEF). Nekoliko dana prije, 9. svibnja, dogodio se još jedan neuspješan napad na Neuve Chapelle.

Foto: www.webmatters.net

Saveznici su bombardirali njemačke položaje čak četiri dana - 400 savezničkih topova ispalilo je preko 100 000 projektila prije napada na Festubert. Iako savezničko bombardiranje nije napravilo veliku štetu njemačkim prednjim borbenim linijama, napad je započeo kada su dvije indijske divizije napale pod okriljem noći 15. svibnja; njemačka se 6. armija (pod vodstvom princa Rupprechta) povukla na položaje direktno ispred sela Festubert. Britanska 2. i 7. divizija nastavila je s napadima 16. svibnja, ali se već nakon dva dana povukla zbog velikih gubitaka u ljudstvu. Dana 18. svibnja, kanadske su postrojbe započele još jedan napad, ali su se uskoro morale povući zbog jakog njemačkog topništva. Saveznička je vojska započela s utvrđivanjem položaja kako bi sačuvala barem dio područja koja je osvojila, ali je njemačko zapovjedništvo ipak ubrzo poslalo svježe rezerve kako bi pojačalo svoje linije.

Foto: www.webmatters.net

Dana 20. svibnja, Saveznici su ponovno započeli s napadom na Festubert; tijekom sljedeća četiri dana, uspjeli su ponovno zauzeti selo koje će držati do posljednje njemačke proljetne ofenzive 1918. godine. Međutim, do 27. svibnja kada su Saveznici zaustavili sve napade, u bitki za Festubert poginulo je oko 16 000 savezničkih postrojbi, i to samo za kilometar osvojenog područja.

>>Austro-njemačke postrojbe protjerale Ruse s Karpata

>>Njemačka objavila rat Portugalu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije