DRUGI SVJETSKI RAT

Britanci probili Gotičku liniju

Talijanski vojnici
Foto: Wikimedia CC
31.08.2016.
u 18:18

Obrambena linija koja je izgrađena ranije iste godine, sastojala se od utvrđenih gradova - od Pise na zapadu do Pesara na istoku.

Na današnji dan 1944. godine, britanska 8. armija probila je njemačku Gotičku liniju, obrambenu liniju koja je prolazila kroz sjevernu Italiju, piše History.

Saveznici su potisnuli njemačke postrojbe u Italiji na sjever Apeninskog poluotoka. Dana 4. lipnja, američki general Mark Clark zauzeo je Rim. Nakon zauzeća rima, Nijemci su se ukopali sjeverno od Firence.

Obrambena linija koja je izgrađena ranije iste godine, sastojala se od utvrđenih gradova - od Pise na zapadu do Pesara na istoku. Jedan od tih gradova bila je Siena, kraljica srednjovjekovne umjetnosti koja je u Drugome svjetskom ratu bila dom talijanskim partizanima - gerilcima koji su uzurpirali Nijemce te ostatke talijanskih fašista još od dana kada je Italija kapitulirala. Oni su itekako pomogli Saveznicima da poraze Nijemce tako što su iza neprijateljskih linija izvršavali različite diverzije opskrbnih puteva i skladišta.

Strateški manevar britanskog generala Harolda Alexandera koji je otvorio ofenzivu 25. kolovoza iznenadio je Nijemce te je 8. britanska armija kroz ravnice Lombardije probila Gotičku liniju.

>>Rusija ima jaču vojsku od Velike Britanije!

>>Saveznici napali Siriju i Libanon

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
23:41 31.08.2016.

Njemci su Rim proglasili otvorenim gradom, povukli se iz njega. Kako bi bio pošteđen razaranja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije