NA DANAŠNJI DAN

Britanija započela operaciju "Bellicose"

Britanski bombarderi
Foto: miliblog.co.uk
20.06.2016.
u 13:10

Nakon polijetanja iz Britanije, bombarderi su krenuli prema gradu Friedrichshafenu na jugozapadu Njemačke - mjestu gdje se nekada gradio i poznati cepelin.

Na današnji dan 1943. godine, britanski su bombarderi započeli s višednevnim bombardiranjem strateških ciljeva u Njemačkoj i Italiji, piše History.

Nakon polijetanja iz Britanije, bombarderi su krenuli prema gradu Friedrichshafenu na jugozapadu Njemačke - mjestu gdje se nekada gradio i poznati cepelin. Tada su se tamo gradile čelične konstrukcije koje su teško stradale od strane Kraljevskog zrakoplovstva. Britanci su nakon bombardiranja nastavili letjeti prema Alžiru, a ne nazad prema Britaniji. Kada su se ponovno opskrbili gorivom, nastavili su letjeti prema talijanskoj mornaričkoj bazi u La Speziji. Takva su "shuttle" bombardiranja (etapno bombardiranje) mogla poraziti dva neprijatelja unutar jedne operacije - "Bellicose".

Šteta u Friedrichshafenu bila je toliko velika da je pokretna traka u potpunosti napuštena. Britanija u to vrijeme nije znala da se tamo proizvode i rakete V-2, čak 300 komada mjesečno. Britanci su se tako barem osigurali od novih napada raketama V-2.

>>Britanski pješački tenk Mk II Matilda II

>>Saveznici napali Siriju i Libanon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije