AKTUALNO

Britanska nuklearna podmornica sudarila se s trgovačkim brodom

Astute
Foto: Wikimedia CC
21.07.2016.
u 14:48

Podmornica klase Astute je najveća, najnaprednija te najsnažnija napadna podmornica kojom zapovijeda Kraljevska mornarica.

Podmornica na nuklearni pogon Kraljevske ratne mornarice morala se zaustaviti u Gibraltaru nakon sudara s trgovačkim brodom, piše Guardian.

Pokrenuta je istraga nakon što je podmornica HMS (Her Majesty's Ship) Ambush pod vodom udarila u trgovački brod, blizu obale Gibraltara, izjavila je britanska Kraljevska ratna mornarica u priopćenju. Podmornica klase Astute pretrpjela je minornu štetu, na svu sreću nije bilo ozlijeđenih. Nuklearni reaktor također nije oštećen.

Na web-sjedištu britanskog Ministarstva obrane može se pronaći članak: "U srijedu oko 13:30 sati, podmornica klase Astute pod vodom je prilikom izvođenja vježbe okrznula trgovački brod nedaleko od obale Gibraltara".

"Komuniciramo s trgovačkim brodom te prve indikacije govore kako nema štete. Podmornica je oštećena s vanjske strane, nuklearni reaktor je netaknut te nema ozlijeđenih članova posade. Istraga je u tijeku, a podmornica će ući u luku danas poslijepodne (srijeda)", piše u priopćenju.

Podmornica klase Astute je najveća, najnaprednija te najsnažnija nuklearna napadna (lovac) podmornica kojom zapovijeda Kraljevska ratna mornarica. Sudar se dogodio unatoč činjenici da Kraljevska ratna mornarica posjeduje najnaprednije visokotehnološke senzore na svijetu. Takve podmornice od 7 400 tona koštaju više od milijardu funti te posjeduju torpeda za uništavanje neprijateljskih podmornica i brodova te krstareće rakete Tomahawk.

>>"Dreadnought 2050": Kraljevska ratna mornarica otkrila nove brodove budućnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije