DRUGI SVJETSKI RAT

Britanski tenk A15 Crusader Mk I

Crusader
Foto: ww2images.blogspot.com
01.07.2016.
u 17:42

Nijemci su cijenili taj britanski tenk zbog njegove brzine, međutim nije bio dorastao protivnik Panzeru III s topom kalibra 50 mm.

Britancima je u Africi bio potreban bolji tenk-krstarica nego postojeći A13. Novi A15 Crusader produkt je užurbane izrade, tako da se u uporabi pokazao dosta nepouzdanim zbog čestih kvarova mjenjača i motora. Tenk je konstruiran prije nego što su se u njega mogla ugraditi britanska iskustva iz bitaka u pustinji Sjeverne Afrike. Otuda oklop spojen vijcima i zakovicama i kupola sa strojnicom u prednjem dijelu tenka, koja je kod kasnijih modela uklonjena. U osnovi tenk je konceptom i izgledom ostao sličan ranijem tenku A13 Covenanter s time što je imao jedan noseći kotač više i nešto deblji oklop. U brobama je prvi puta korišten u lipnju 1941. kod Capuzza. Nijemci su cijenili taj britanski tenk zbog njegove brzine, međutim nije bio dorastao protivnik Panzeru III s topom kalibra 50 mm.

- Težina: 19 t
- Posada: 4 - Naoružanje: top 2pd OQF kalibra 40 mm, 2 strojnice Besa kalibra 7,7 mm
- Borbeni komplet: 110 granata, do 4.500 metaka
- Oklop kupole: čelo 49 mm, bokovi i straga 24 mm, gornji oklop 12 mm
- Oklop tijela: čelo 33 mm, čelo vozačeve kupole 40 mm, bokovi 14 + 14 mm, straga 28 mm, gornji oklop 7 mm
- Motor: Nuffield Liberty Mark II V-12, benzinski, vodom hlađeni, snaga 340 KS
- Najveća brzina po cesti: 43,5 km/h
- Brzina po terenu: 25 km/h
- Doseg: 160 km (s dodatnim spremnikom 200 km)
- Dimenzije: dužina 600 cm, širina 277 cm, visina 224 cm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije