Domovinski rat, Bitke

Borovo Selo - početak bitke za Vukovar

Borovo Selo - početak  bitke za Vukovar
Vojna povijest
04.04.2011.
u 00:00

Akcija hrvatske policije slabo je planirana, a upad u zasjedu završio je s velikim gubicima

Kad je riječ o pobuni hrvatskih Srba i srbijanskoj agresiji na Hrvatsku, neka su mjesta postala općepoznata, neka simbol otpora, a neka kao selo Borovo simbol pobune i početka rata. Selo se nalazi u neposrednoj blizini Vukovara, odnosno prigradskog naselja Borova pa se ustalilo da ga nazivaju Borovo Selo iako je riječ o selu Borovu. Po popisu stanovništva iz 1991. u selu je Hrvatska bez žalbe na intervenciju JNA živjelo 6442 mještana od kojih su 5891 bili Srbi. Selo je bilo dio sjeverozapadnog dijela općine Vukovar u kojem je prevladavalo srpsko stanovništvo za razliku od jugoistočnog vukovarskoiločkog dijela s većinskim hrvatskim stanovništvom. Ta dva dijela općine razdvaja grad Vukovar. Vukovar je općina u kojoj je 1990. izbornu pobjedu odnio Savez komunista Hrvatske – Stranka za demokratske promjene.

Predvođeni predsjednikom općine Slavkom Dokmanovićem, dio vijećnika stranke prešao je postupno u radikalnu Srpsku demokratsku stranku. Po uzoru na političko organiziranje u zapadnim dijelovima Hrvatske, SDS je u siječnju u Šidskim Banovcima osnovao Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem. Vijeće je 26. veljače 1991. proglasilo Deklaraciju o suverenoj autonomiji Srpskog naroda Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema kojom se Srbi u tim područjima proglašavaju neodvojivim dijelom “suverenog srpskog naroda koji živi u Jugoslaviji” koji će u sastavu Hrvatske ostati dok je ona u Jugoslaviji. Prestane li Jugoslavija postojati ili postane li skup samostalnih država, autonomija će postati dio matične države srpskog naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije