Hrvatska dobiva specijalizirani časopis koji će obrađivati vojnu povijest, najviše 20. stoljeća

04.04.2011. u 00:00

Dragi čitatelji, pred vama je Vojna povijest, novi mjesečnik koji je pokrenuo Večernji list za sve znatiželjnike i ljubitelje ove tematike. History, Military History, World War II Magazin, Vietnam War Magazin... samo su neki od takvih časopisa u inozemstvu koji su poznati u cijelome svijetu. S prvim brojem Vojne povijesti i Hrvatska dobiva specijalizirani časopis koji će obrađivati vojnu, ratnu tematiku. Mjesečnik će se najviše baviti temama iz 20. stoljeća, i to u najvećoj mjeri Drugim svjetskim ratom, kako na području Balkana tako i u svjetskim okvirima, te Domovinskim ratom. No obrađivat će i Prvi svjetski rat, o kojemu se u Hrvatskoj premalo zna i premalo se o njemu piše, kao i druge povijesne događaje prije 20. stoljeća. Časopis će popularizirati povijesnu znanost, širem krugu čitateljstva približit će niz zanimljivih tema, događaja, nepoznanica, ali će u svom pristupu biti ozbiljan, vjerodostojan, utemeljen na činjenicama. Posebice želim naglasiti da će tekstovi u njemu i pristup temama biti bez ikakvih ideoloških primjesa, koje često još nalazimo u javnim raspravama, pa i kod pojedinih povjesničara. Povijest 20. stoljeća zaokuplja i zanima mnoge, a posebice ratna povijest vezana uz ta dva rata i sve njihove posljedice. Dosad su mnoge rasprave i analize tih događaja najčešće ostajale u uskom krugu čitatelja, najčešće u krugu povjesničara koji su to obrađivali u svojim knjigama i znanstvenim časopisima, a povremeno se i selektivno te teme obrađuju u medijima. Stoga će ovaj mjesečnik biti prvi tiskani medij koji će povijesne rasprave o spomenutim temama približiti širokom krugu čitateljstva, koje je za njih i te kako zainteresirano. Dvije su glavne, noseće teme prvog broja: Travanjski rat 1941., kada je Kraljevina Jugoslavija kapitulirala u 12 dana, te Borovo Selo u svibnju 1991., kada počinje bitka za Vukovar. I jedan i drugi događaj obljetnički su, od prvog je prošlo točno 70, a od drugoga 20 godina. A i jedan i drugi bili su presudni za bivšu Jugoslaviju. Travanjski rat raskomadao je Kraljevinu, a početak bitke za Vukovar bio je i početak kraja Titove Jugoslavije. Magazin će biti i vrlo informativan, mala enciklopedija vojne povijesti. Primjerice, u njemu je objavljena prva iscrpnija biografi ja generala Mihajla Lukića, za kojega gotovo nitko nije čuo, u Hrvatskoj enciklopediji o njemu nema ni retka, a bio je jedna od važnijih vojnih osoba u prvoj polovici 20. stoljeća, kako u Kraljevini tako i u NDH, uz to i sa životopisom koji nalikuje na fi lmski scenarij. Bavit ćemo se i kontroverzama iz obaju ratova, kao što je u ovom broju uloga Hrvata u Travanjskom ratu, ili sastanak Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu prije 20 godina. U mjesečniku će surađivati najbolji hrvatski povjesničari za 20. stoljeće, ali i mnogi drugi znalci vojne povijesti. Mi ćemo se truditi, a vi nam, dragi čitatelji, poklonite povjerenje i čitajte nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije