Drugi svjetski rat, Svijet, Oružje

Riječanin dao prvi bombarder Staljinu

Riječanin dao prvi  bombarder Staljinu
Vojna povijest
04.04.2011.
u 00:00

Jer-2 prvi je sovjetski avion koji je bombardirao Berlin, a nastao je od putničkog aviona Stal-7 koji je konstruirao riječki znanstvenik

Mjesec i pol nakon početka operacije Barbarossa, u kojoj je Njemačka počela invaziju na svoga dojučerašnjeg saveznika u podjeli Poljske, tadašnji je Sovjetski Savez odlučio provesti odmazdu za bombardiranje kojima je Luftwaffe razarao njihove velike gradove. Uništenje Moskve, Lenjingrada i Staljingrada, odlučio je neupitni vođa Sovjetskog Saveza Josif Visarionovič Staljin, platit će građani glavnoga grada Trećeg Reicha – Berlina. Tvrdnje šefa Luftwaffea Hermana Göringa kako protivnički avioni nikad neće letjeti iznad Berlina niti će ga ikada bombardirati zapadni su saveznici demantirali već godinu prije napada na SSSR, a sada su to namjeravali učiniti i Sovjeti.

Dana 10. kolovoza navečer s aerodroma Puškino nedaleko od Lenjingrada prema Berlinu krenula je skupina od nekoliko desetaka bombardera tipa Jermolajev Jer2 i Peljakov Pe8. U kakvom je stanju bilo sovjetsko zrakoplovstvo pokazuje i to da jedan dio tih aviona nije ni uspio poletjeti zbog kvarova (4 od 18 Pe8) ili prekratke piste (većina Jer2, samo tri su poletjela) i vjerojatno neiskustva pilota. Jedan Jer2 nestao je tijekom misije, a drugoga je u povratku srušio sovjetski Polikarpov I16s ne prepoznajući valjda da je riječ o prijateljskom avionu. Tri su Jermolajeva uspjela poletjeti s kratke piste, dva su izbacila svoj ubojiti teret nad glavnim njemačkim gradom, a samo se jedan uspio vratiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije