Drugi svjetski rat, Balkan, Bitke

Od 1944. sve više talijanskih tenkova

Od 1944. sve više talijanskih tenkova
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Značajno pojačanje u motorizaciji bilo je u svibnju 1944. kada je stiglo u Zagreb iz Njemačke 50 novih motocikala s prikolicama

Tijekom 1944. godine u naoružanju oklopnih snaga NDH pojavljuju se u većoj količini vozila talijanske proizvodnje: tenkovi L-6, odnosno samohotke na istom oklopnom tijelu s topom 47 mm. U isto vrijeme, ovakva se oprema uvodi i u njemačke oklopne jedinice koje su na prostoru NDH, kod 12. i 202. oklopnog bataljuna. Povlačenjem ili preraspodjelom opreme u okviru njemačkih snaga na jugoslavenskom ratištu u naoružanje NDH ušli su i tenkovi tipa Hoctchkiss H-39, (moguće i nešto tenkova tipa Renault R-35?).

Na pojedinim fotografijama do kojih je u svom istraživanju došao kolega Dinko Predoević, vidi se nekoliko ovih tenkova u Zagrebu. Ovi tenkovi bilježe se često u dokumentima po svojoj tonaži kao tenkovi ili borna kola „od 12 tona“. Ulazak novih tipova u naoružanje oklopnih jedinica NDH omogućio je da se oklopna sredstva pojavljuju u određenom broju i kod jedinica Domobranstva ili Ustaške vojnice, koji do 1943. nisu imali oklopnu opremu. Na ovaj je način izgleda i provođen plan o ustrojavanju oklopnih vodova iz 1943. godine. Značajno pojačanje u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije