Drugi svjetski rat, Balkan, Bitke

Granatiranja samo pošteđen Pečuh

Granatiranja samo pošteđen Pečuh
Vojna povijest
02.05.2012.
u 00:00

Maršal Tolbuhin ratne je operacije vodio bezobzirno i surovo. U njegovom rječniku nije postojao pojam prekomjernog granatiranja

Nakon iskrcavanja angloameričkih snaga u Italiji i na obale južne i sjeverozapadne Francuske, Njemačka je izgubila svaku mogućnost za preokret i pobjedu u ratu. U toj su fazi Drugoga svjetskog rata njemačke snage trpjele udare na svim bojištima i postupno su potiskivane prema svojim prijeratnim granicama, ostavljajući iza sebe najčešće pustoš. Pokret Josipa Broza nanosio je osovinskim snagama značajne gubitke u ljudstvu i tehnici i premda je antifašistički pokret izrastao u cijenjenu vojnu silu, entuzijazam boraca nije mogao nadomjestiti nestručnost zapovjedništva na gotovo svim razinama.

Zbog lošeg poznavanja vojne taktike i skromne opremljenosti, koje se osobito ocrtavalo u nedostatku teškog topništva i zrakoplovstvu, partizani su i u bitkama iz kojih su izašli kao pobjednici imali velike ljudske gubitke, navodi slavonski povjesničar i publicist Zdenko Samaržija, autor udžbenika za osnovne i srednje škole, koji se, među ostalim, bavi i povijesti medicine Baranje, Slavonije i Srijema s osobitim zanimanjem za razvoj vojnoga zdravstva ovoga dijela Podunavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije