U žarištu, Korejski poluotok

Sjeverna Koreja: Tradicija i komunistička rigidnost

Sjeverna Koreja: Tradicija i komunistička rigidnost
Vojna povijest
02.05.2012.
u 00:00

Najznačajnije oružje za zaštitu režima Sjeverne Koreje jest kombinacija “besmrtnih“ kultova ličnosti te elementi korejskog nacionalizma

Nedavna smrt „Dragog vođe“ Kim Jong-ila uzburkala je duhove na međunarodnoj sceni, posebice među sigurnosnim i političkim analitičarima. Dinastijskim slijedom moć preuzima najmlađi sin Kim Jong-un. Zbog neiskustva, ali i pokazatelja njegove neustaljenosti u vladajućim strukturama Sjeverne Koreje, neki će se pitati radi li se zapravo o početku kraja ovog vojnog komunističkog režima. U proteklih tridesetak godina sjevernokorejski je režim bio suočen s nekoliko izazova koji su često dovodili u pitanje samu njegovu opstojnost. Iako na brutalan način, ovaj dinastijski režim preživio je krize koristeći poluge koje su najviše štetile ionako osiromašenom i obespravljenom stanovništvu.

Jedan od najvećih izazova bilo je preživljavanje pada Sovjetskog Saveza koji je u povijest poslao mnoge režime sličnog karaktera. Do danas ova zemlja ostaje u konstantnoj krizi kako na regionalnom i međunarodnom planu tako i unutar vlastitih granica. Iako obavijen velom tajne, sjevernokorejski mehanizam preživljavanja sam po sebi razotkriva razmjere militarizacije komunističkog društva. Na Božić 25. prosinca 1991. godine crvena zastava SSSR-a, koja se nepunih sedamdeset godina vijorila nad Kremljem, konačno je spuštena.

Do 31. prosinca iste godine sve institucije nekoć moćnog Saveza prestaju s radom. Unutar sljedećih pola godine sve sovjetske republike postaju bivše i bivaju priznate od međunarodne zajednice kao suverene države. Većina ih se odriče komunizma, dok isti trend prati i mnoge druge „izvansovjetske“ satelite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije