Domovinski rat, Bitke

Operacija “Mač 1” Srpske vojske Krajine

Operacija “Mač 1” Srpske vojske Krajine
Vojna povijest
03.05.2012.
u 00:00

Kako je vođen kemijsko- biološki rat protiv Cazinske krajine 1995. godine

Upozadini velikih ratnih operacija koje privlače zanimanje javnosti, često se odigrava niz manjih operacija koje zbog tajnosti provedbe ostaju nepoznate ili slabo poznate. Takav je slučaj s tzv. Drugom bihaćkom krizom 1995. koja je pozornost svijeta usmjerila prema Cazinskoj krajini. U pozadini tih događanja odvijao se „Mač 1“ - tajna operacija kemijsko-biološkog rata Srpske vojske Krajine (SVK). Nakon što je SVK u zapadnoj Slavoniji u operaciji „Bljesak“ pretrpjela težak poraz, dotadašnji zapovjednik SVK-a, general potpukovnik Milan Čeleketić, polovicom je svibnja 1995. podnio ostavku.

Na to je mjesto imenovan general Mile Mrkšić koji težište aktivnosti stavlja na preustroj SVK te njezinu pripremu za nastavak rata. Sukladno ranijim planovima za okupaciju Cazinske krajine, odlučeno je da oružane snage Republike Srpske i Republike Srpske Krajine (RSK), u suradnji s Narodnom obranom Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) Fikreta Abdića, provedu zajedničko osvajanje Cazinske krajine i potpuno razbijanje 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije