Domovinski rat, Fenomeni

U rat za domovinu išlo se i s pjesmom

U rat za domovinu išlo se i s pjesmom
Vojna povijest
27.04.2012.
u 22:31

U tijeku rata nastajali su antiratni glazbeni sastavi, poezija, uzrečice, stripovi, ratni plakati, grafike, izdavale su se knjige, monografije...

Kad su paklu pukla vrata“ uzrečica je Jakoba Eltza, grofa Vukovarskoga i svojevrstan moto Ivan Kiefer Helinove „Vukovarske balade“ (Vinkovci, 1993), dnevničko – memoarske proze nastale, zapisane i izdane u vrijeme Domovinskoga rata. Kiefer Helinova „Vukovarska balada“ jedna je od reprezenata onoga što će se poslije nazvati „Slavonsko ratno pismo“, a čiji je najpodrobniji istraživač prof. dr. sc. Goran Rem, eminentno ime osječkoga Sveučilišta. U rat se išlo s pjesmom, no u brojnim razgovorima s hrvatskim braniteljima, uvidjela sam da su im upravo ratne pjesme, koje bi pjevali odlazeći u boj, ali i slušali na bojišnici, davale potrebni elan, snagu i motiviranost. I zaista, koje su se pjesme pjevale?

U tijeku rata nastajali su antiratni glazbeni sastavi, poezija, uzrečice, stripovi, ratni plakati, grafike, izdavale su se knjige, monografije, fotomonografije, zbornici, časopisi, ratne kronologije, pisale se posebne kolumne u novinama, snimale radio i TV emisije i serijali, nastajali su grafiti po gradovima, izvodile se predstave, itd. Nastao je fenomen tzv. medijskih ratnika, kulturnjaka, koji su na rat odgovorili kulturom koja je bila napadnuta ciljano, i izravno i programski, baš kao i država. Jer napose, narod bez kulture i jezika, nije narod. Zatrti kulturu jednog naroda bio je, uz otimanje teritorija, jedan od primarnih ciljeva agresora. Spomenut ću, kao primjer, paljenje kulturne baštine Hrvata – izrazito starih sakralnih knjiga, od kulturno – povijesne važnosti, u franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Bone Mučenika u Vukovaru, gradu o kojemu će kasnije biti riječ. Nadalje, Rem (1997.) navodi da je svaki slavonski i baranjski grad odgovorio na rat i sredstvima kulture, umjetnosti, tj. pismenosti. Bio je to odgovor pisma na rat kada su muze zapjevale uz grmljavinu topova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije