Domovinski rat, Učenički radovi

Bilogorska istina za slobodnu Hrvatsku

Bilogorska istina za slobodnu Hrvatsku
Vojna povijest
27.04.2012.
u 22:31

Kako je došlo do operacije „Otkos 10“, bitne odrednice hrvatskih snaga i okupatora, tijek i cilj operacije te njezino egzistiranje danas

U operaciji „Otkos 10“ hrvatske snage brojale su 2647 vojnika. Sudjelovali su pripadnici iz više postrojbi: 127. brigada Zbora Narodne Garde (ZNG) Virovitica sa zapovjednikom Đurom Dečakom, Specijalna policija (SP) Bjelovar zvani „Omega“ sa zapovjednikom Hamdijom Mašinovićem, 52. samostalni bataljun Daruvar sa zapovjednikom Ivanom Bosnarom, 57. samostalni bataljun Zbora Narodne Garde, Odred Narodne zaštite Grubišno Polje, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar, 19. mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion (MPOAD) Virovitica i Koprivnička satnija dragovoljaca. Od oružja hrvatske su snage posjedovale bojno oklopno vozilo, dvadeset oruđa minobacača, osamnaest oruđa topništva raznih kalibara i ponešto oružja ručne izrade.

Srpske snage brojale su 1759 boraca. Vodili su ih Rade Čakmak, Branko Čortan i Lazo Savatović. Većinom su u njihove postrojbe ušli pobunjeni Srbi iz mjesnih sela, tzv. „brigada pobunjenih Srba u sastavu XXVIII. partizanske divizije“ te jedinice bjelovarske brigade Jugoslavenske Narodne Armije (JNA). Osobito velika prednost srpskih snaga bila je u zrakoplovstvu. Snage V. korpusa JNA željele su djelovati smjerom Pakrac – Grubišno Polje i spojiti se sa snagama XXVIII. partizanske divizije na Bilogori. Oslanjaju se na veliku nadmoć u oklopno-mehaniziranim snagama, topništvu i zrakoplovstvu. Plan je bio presjeći Podravsku magistralu i izvršiti vojni udar na istočnu Slavoniju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije