U žarištu, Bliski istok

Neobjavljeni rat protiv iranske bombe

Neobjavljeni rat protiv iranske bombe
Foto: Vojna povijest
1/2
27.04.2012.
u 22:49

Bivši šef „Mossada“ Meir Dagan kazao je da je jako sumnjičav po pitanju učinkovitosti izraelskoga napada na iranski nuklearni program

Iako se svijet već pripremio za razne scenarije i katastrofične prognoze zbog učestalih prijetnji Izraela i SAD-a kako će napasti i uništiti nuklearno postrojenje u Iranu teško je vjerovati da bi takav napad mogao uslijediti u skoroj budućnosti jer moguće izbijanje rata između Izraela i SAD-a s jedne, a Irana s druge strane, neće samo obuhvatiti Bliski istok i zemlje Zaljeva nego će se proširiti i na pojedine države Europe koje imaju u svojim zemljama američke baze. Prijetnje vjerskoga vođe Islamske revolucije Irana i vrhovnoga zapovjednika, Alia Hamneia, da će Iranski projektili stići i u srce Europe, treba shvatiti vrlo ozbiljno jer Iran je u zadnje 33 godine postao jaka respektabilna vojna sila. Teško je vjerovati da će u ovoj teškoj svjetskoj gospodarskoj krizi itko podržavati rat koji će osim velikih ljudskih žrtava i velikoga razaranja imati i katastrofalne gospodarske posljedice.

Iako su izraelski piloti, koji su odabrani za bombardiranje iranskih nuklearnih pogona u fazi čekanja, te su spremni letjeti više od 1600 kilometara preko neprijateljskoga područja prije nego što stupe u akciju, stalno pod uzbunama, u zadnji će trenutak saznati da prava operacija upravo počinje. Naime, izraelski piloti već dvije godine uvježbavaju let do Irana iz kojega se, a to je moguće, nekolicina njih (možda i mnogo njih) neće vratiti u polazne baze. Kao što je poznato, Amerikanci su se potrudili da Izraelcima isporuče i bombe razarače bunkera i rakete za uništavanje protivničkih radara. U posebno uređenim hangarima u svojim glavnim zračnim bazama Izraelci su napravili mnogo prepravaka na američkim lovcima F-16 i F-15, dodali su nešto svoje elektronike, usput mijenjajući samo ono što im se činilo mogućom preprekom za dugi borbeni let od nekoliko tisuća kilometara. Kada se ne odmaraju (moraju biti siti, naspavani, psihički stabilni) vrijeme provode u probnim letovima i u situacijskim sobama gdje se “utvrđuje gradivo“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije