LEGIJA STRANACA 2, Legija stranaca 2

Bruno Zorica Zulu, moja priča o Legiji

Bruno Zorica Zulu, moja priča o Legiji
Vojna povijest
05.06.2012.
u 12:08

Uz njegova sjećanja lakše je stvoriti sliku suvremenog preustroja, velike promjene iz koje se Legija uzdigla u status najelitnije francuske postrojbe

Francuska Indokina obuhvaćala je najvećim dijelom današnje države: Vijetnam, Kambodžu i Laos, golemi prostor jugoistočne Azije od oko 663 000 km 2. Ta je kolonija podijeljena na više protektorata sa središtem u Hanoiu. Pred kraj Drugoga svjetskog rata komunistički pokret Viet Minha, pod vodstvomHo Chi Minha, prerastao je u opći pokret za nezavisnost. Cilj pokreta nije više bio samo izbaciti agresivni Japan nego riješiti se stranih kolonijalnih sila za sva vremena. U prošlom sam broju pisao da su francuske snage veći dio rata egzistirale u neobičnom suživotu s premoćnim Japancima i da je tek pred kraj Drugoga svjetskog rata došlo do njihovoga međusobnoga sukoba u kojem je Legija izbačena s prostora Indokine. Najveću korist od ovoga sukoba imao je, međutim, Viet Minh koji je u tzv. Kolovoškoj revoluciji porazio već oslabjele Japance i proglasio je Demokratsku Republiku Vijetnam. Novoproglašena država ubrzo je ušla u novi sukob, ovoga puta sa združenim britansko-francuskim snagama. Britanci su pomogli Francuzima u obnovi kolonijalne vlasti, a potom i da održe nešto što zapravo više nije bilo održivo. Vijetnamci su provodili upornu gerilsku taktiku, bili dobro obučeni i naoružani od strane Amerikanaca koji su im pomagali u borbi protiv Japanaca. Osim toga, Viet Minh počeo je primati značajnu vojnu pomoć od nove supersile, Sovjetskoga Saveza. Iako zvuči paradoksalno, Legija je i u ovaj rat ušla skromno opremljena, skromnije od Viet Minha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije