I VP odaje počast Ivanu Vinkoviću, mladom hrvatskom legionaru koji je nesretno poginuo na Korzici

05.06.2012. u 21:23

Prošli broj VP-a izazvao je očekivano veliki interes čitatelja zbog otvorene teme o Legiji stranaca koja će ići u nekoliko nastavaka, kako bi obradili sve najvažnije oko te elitne postrojbe francuske vojske. Dakako da će ostati još puno materijala za pojedinačne opširnije obrade u sljedećim brojevima časopisa. Na temu Legije stranaca stiglo je više reakcija, ali jedna je odskočila od svih.
Kako su već dnevne novine izvijestile, za vrijeme vojne vježbe na Korzici poginuo je mladi pripadnik Legije Ivan Vinković koji je u njoj bio godinu dana. A prije nego što je vijest izašla u hrvatskim meijima, na elektronsku adresu VP-a stigla je poruka njegovog prijatelja s malonogometnih utakmica iz Vinkovaca Mladena Crnaića koju u cijelosti možete pročitati, desno, među pismima čitatelja. Poruka me zatekla i zamislila. Sve u njoj piše, nema potreba komentirati je. VP se objavom ovog pisma pridružuje odavanju počasti nesretno poginulom mladom hrvatskom legionaru, a iskrenu sućut upućujem svoj njegovoj rodbini i prijateljima.
A što se novog, ovog broja tiče, u njemu je nastavak o Legiji stranaca, i u kojemu u prvi plan dolazi životna priča jednog od najpoznatijih živućih pripadnika te postrojbe iz Hrvatske, Brune Zorice Zulua, kojemu iskreno hvala što je za VP odlučio ispričati mnoge nepoznanice iz Legije, kako o postrojbi, tako i svoje osobne, te s nama podijelio i svoj osobni fotoalbum. S njegovom pričom dobili smo odličnu kombinaciju osobnog iskustva i povijesti Legije.
A noseće dvije priče dolaze nam opet iz Drugog svjetskog rata, koje pokazuju koliko je još tema iz tog rata neispričanih, nenapisanih, nepoznatih... Prva je svakako o Hrvatskoj legiji, odnosno 369. pojačanoj (hrvatskoj) pješačkoj pukovniji na Istočnom bojištu, koja se ondje, sve do Staljingrada, borila pod njemačkim zapovjedništvom. Zahvaljujući obitelji Ostojić iz Zagreba, VP je dobio priliku prvi objaviti mnoštvo nepoznatih fotografija pukovnije s Istočnog bojišta, i to iz fotoalbuma nadporučnika Veljka Ostojića koji je sačuvao u obiteljskoj arhivi preko 150 odličnih fotografija s opširnim potpisima. To je prvorazredan povijesni materijal koji je znalački u priču pretvorio kolega Amir Obhođaš iz Hrvatskog državnog arhiva. I opet zahvaljujući obitelji Ostojić, Arhiv je bogatiji za tu zbirku fotografija. A tu je i knjiga o Hrvatskoj legiji, o čemu više sve piše u magazinu.
I druga priča, kolege Vladimira Brnardića s HTV-a, govori najbolje od svega kako se u Hrvatskoj u glavama nekih i danas vodi Drugi svjetski rat. Riječ je, naime, o životnoj priči dva zrakoplovca NDH koji su 1942. prebjegli u SSSR i nakon toga se razilaze. Jedan kasnije počinje letjeti za Sovjete i Tita, a drugi ne želi i završava u gulagu, danas su obojica još živa, ali 70 godina ne žele čuti jedan za drugoga jer se doslovce mrze. Ovu priču ekskluzivno imate prilike pročitati u VP-u, a kolega Brnardić napravio je o tome dokumentarni film o dva ratna druga koji će biti emitiran 22. lipnja, u povodu Dana antifašističke borbe, na 2. programu HTV-a u 17 sati. Čitajte i gledajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije