Poslije Velikog rata

Ustroj ratnog zrakoplovstva SHS-a 1918.-1920.

Ustroj ratnog zrakoplovstva SHS-a 1918.-1920.
Vojna povijest
05.07.2012.
u 23:09

Na bivšim austrougarskim zračnim lukama i letilištima na području Države SHS, u Mariboru, Zagrebu, Sarajevu, Mostaru i improviziranom letilištu u Ljubljani zatečeno je dosta zrakoplovnog materijala

U jesen 1918. godine Austro- Ugarska je bila uzdrmana vojničkim porazima i unutrašnjim nacionalnim previranjem. U tom razdoblju u Zagrebu je 5. i 6. listopada 1918. održan osnivački sastanak “Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba” (NV SHS). Središnji je odbor NV SHS-a 19. listopada objavio deklaraciju kojom je traženo ujedinjenje sveg naroda Slovenaca, Hrvata i Srba na čitavom etnografskom
području bez obzira na pokrajinske ili državne granice u jedinstvenu nezavisnu državu. On se sastao 28./29. listopada i usvojio hitan prijedlog Svetozara Pribićevića o prekidu svih državnopravnih odnosa Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije s Kraljevinom Ugarskom i Carevinom Austrijom. Hrvatski je sabor 29. listopada prihvatio ovaj prijedlog i prenio svoju vlast na NV SHS. Potom, 31. listopada u Ljubljani, odnosno 1. studenoga 1918. godine u Sarajevu, imenovana su narodna vijeća za pokrajine. Tako je i prije nestanka Austro- Ugarske Monarhije nastala Država Slovenaca, Hrvata i Srba (D-SHS). Među silama pobjednicama jedino je Kraljevina Srbija priznala Državu SHS, dok su ostale države koje su s njom uspostavile diplomatske odnose bile one čiji je međunarodni položaj tek trebalo regulirati jer su stvorene kao i Država SHS – na ruševinama Austro-Ugarske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije