Domovinski rat

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u "Oluji"

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u "Oluji"
Vojna povijest
05.08.2012.
u 16:03

Sve o djelovanju hrvatskih borbenih zrakoplova protiv "Srpske vojske Krajine" 1995.

Sustav zapovijedanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani (HRZ i PZO), tijekom operacije „Oluja”, bio je utemeljen na načelu koordinacije Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a i sudjelujućih postrojbi. Pod izravnim zapovijedanjem Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a bile su zrakoplovne baze 91. (Pleso), 92. (Pula), 94. (Lučko) i 95. (Divulje), te Brigada zračnog motrenja i navođenja (ZMIN), kao glavne operativne snage u operaciji. U pripremnom razdoblju i tijekom izvođenja operacije, uz redovan sustav zapovijedanja, uspostavljena su i dva izdvojena zapovjedna mjesta (IZM). Tako je ustrojen IZM Livno, za područje djelovanja iz smjera jug, te IZM na zrakoplovnoj bazi Pleso za djelovanje iz smjera sjever. U području djelovanja sjever, na svim smjerovima djelovanja, raspoređeni su časnici za vezu HRZ-a (pri zapovjedništvima zbornih područja u Zagrebu, Karlovcu i Gospiću) radi koordinacije i navođenja u tijeku davanja zračne potpore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije