Zrakoplovstvo SHS 2

U prosincu 1918. počeo je sukob za Korušku

U prosincu 1918. počeo je sukob za Korušku
Vojna povijest
05.08.2012.
u 16:53

Austrijske su snage poduzele napade na postrojbe SHS-a duž demarkacijske crte. Posljednji dan u prvoj fazi toga sukoba, 12. siječnja 1919., bio je prvi u komu su borbeno djelovali zrakoplovi iz Ljubljane

Novo kraljevstvo južnoslavenskih naroda (Kraljevina SHS od 1920. godine) još uvijek nije definiralo svoje granice i to je izazivalo trvenja s gotovo svim susjedima, a s mnogima i prave ratne sukobe u idućem razdoblju. Pozadina većine sukoba bila je težnja Italije za dominacijom nad područjima na istočnoj obali Jadranskoga mora. Posljednje kote granične međe utvrđene su tek 1926. godine. Početak međunarodnoga priznanja nove države uslijedio je po završetku „Mirovne konferencije“ u Versaillesu kraj Pariza 28. lipnja 1919. godine. Posebnu epizodu koja je obilježila prvu godinu postojanja zrakoplovstva SHS-a čine borbe s austrijskim snagama na koruškom bojištu, na sjevernim granicama Kraljevstva SHS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije