Svjedočanstva

Ustaša me spasio od smrti u Auchwitzu

Ustaša me spasio od smrti u Auchwitzu
Vojna povijest
05.08.2012.
u 16:35

Spas od deportacije za zloglasni logor stigao je osječkoj Židovki Jolani Strapač od visokopozicioniranoga ustaše, oca prijateljice iz djetinjstva

Zlo je počelo kada je Jolan Strapač s rođendanske torte ugasila 14 svijeća. Bilo je to u rano proljeće 1941. godine. Kroz prozor svoje kuće vidjela je kako su joj ulicom na motorima protutnjali Nijemci. Samo dva tjedna poslije toga prizora majka, sestra i ona Osijekom se više nisu mogle prošetati bez žute trake s Davidovom zvijezdom oko ruku. Na njoj je kratko pisalo – Židov. – Nju je morao nositi svatko od nas koji je napunio 12 godina jer se kod Židova to smatra odraslim. Bez nje više nismo mogli izići na ulicu. Odredili su nam i smjerove gdje se možemo kretati. Bilo nam je naređeno da se u središtu Osijeka ne pojavljujemo. Najviše je po dvije osobe smjelo ići zajedno ulicom – prisjeća se ova vitalna osječka Židovka početka ratnoga vihora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije