Drugi svjetski rat

Prodor njemačke vojske na područje Istre

Prodor njemačke vojske na područje Istre
Vojna povijest
07.10.2012.
u 11:21

Hitler je 29. kolovoza 1943. zapovijedio zaposjedanje Trsta, Rijeke i Pule

Radio postaja Ankara objavila je u svojoj poslijepodnevnoj emisiji, 8. rujna 1943., vijest da je sklopljeno primirje između Saveznika i Kraljevine Italije. Viši stožeri talijanskih oružanih snaga izvan matičnog područja Italije, a među njima i stožeri Vojne skupine „Istok“ (razmještene u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Zapadnoj Makedoniji i Grčkoj) i 2. vojske (razmještene na području Slovenije – pod talijanskom okupacijom, te na području NDH) nisi bili prethodno izvješteni o sklapanju navedenog primirja. Navedeni stožeri zatražili su odmah i hitno izvješće od Ministarstva rata i Glavnog stožera oružanih snaga u Rimu. Istog dana u 18.45 iz Glavnog stožera talijanskih oružanih snaga stiže demanti vijesti Radio postaje Ankara o sklopljenom primirju. Istodobno je zapovjeđeno Radio postaji Torino da navedenu vijest o primirju odmah oštro demantira što je i učinjeno u emisiji u 19.45. Navedeno demantiranje vijesti Radio Ankare i neizvješćivanje stožera na Jugoistoku Europe o sklopljenom primirju s Saveznicima imao je za cilj dobivanje na vremenu radi okupljanja postrojbi na području Italije, te da bi se pokušalo što duže odgoditi neminovnu njemačku intervenciju u samoj Italiji. Međutim, još za vrijeme trajanja emisije Radio postaje Torino stigla je iz Rima poruka maršala Pietra Badoglia o sklopljenom primirju sa Saveznicima. Sve navedeno ukazivalo je na totalnu konfuziju u Ministarstvu rata i Glavnom stožeru talijanskih oružanih snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije