Domovinski rat, Zločini

U Slavonskom Brodu poginulo 28 djece

U Slavonskom Brodu  poginulo 28 djece
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Za zločin nitko nije kažnjen. Članovi Udruge civilnih stradalnika za svako dijete napravit će dosje koji će predati Državnom odvjetništvu

Toga kobnoga proljetnog poslijepodneva, 27. svibnja 1992., dvanaestogodišnji je Dejan Mijatović nakon mjeseci provedenih u podrumu sa svojim osmogodišnjim sestrama blizankama izišao iz kuće željan zraka, sunca i igre. Zajedno s njima, na igralište u naselju Plavo polje u Slavonskom Brodu, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živio, toga se dana igralo još 30ak djece. Nažalost, njihova igra nije dugo trajala. Dejanov život prekinula je granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni.

Zakačila se za drvo i raspršila po djeci. Osim njega, ta je granata ubila i šestogodišnju Sabinu Hodžić te 13-godišnjeg Bojana Timarca, dok je jedno od desetak teško ranjene djece bila i Dejanova sestra Ana, koja je zadobila vanjski prijelom prstiju i potpuno joj je razneseno koljeno. Druga sestra Marija potrčala je kući i roditeljima rekla tužnu vijest. Možete misliti kako smo se osjećali kada nam je dijete utrčalo u kuću i reklo da joj je brat poginuo. Suprug i ja istrčali smo iz stana.

Kako smo bili u papučama, putem smo ih bacili i nastavili trčati bosi. Kada smo došli, dočekao nas je pravi pokolj. Na sve strane čuli su se jauci. U tom stresu čovjek ne može dobro ni vidjeti gdje sve leže djeca. Dejana je geler pogodio ravno u srce. Umro je suprugu na rukama. Prije smrti kao da nas je još jedanput pogledao i zatim je zauvijek zatvorio oči – kroz suze govori Dejanova majka Zdenka Mijatović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije