Drugi svjetski rat, Balkan, Zločini

Vrgorac - poprište masovnih smaknuća

Vrgorac - poprište masovnih smaknuća
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Kada se govori o zločinima na ovom području, nemoguće je zaobići ime Jure Galića, današnjeg predsjednika SUBNOR-a Bosne i Hercegovine

Prostor Vrgorca, smješten na padinama biokovskog masiva, bio je za vrijeme Drugoga svjetskog rata mjesto nekoliko stravičnih zločina, ali i partizanskog ustanka u prvoj polovini 1942. godine. Prva važnija oružana akcija partizana s biokovskog područja dogodila se 24. siječnja 1942. kada je u mjestu Gradac izvedena diverzija na jednu oružničku postaju.

Dva dana poslije te akcije, 26. siječnja 1942., od partizanskih skupina na Biokovu formirana su tri partizanska voda: Makarski vod na čelu s Nikom Glavinom, Gradački vod sa zapovjednikom Vitkom Viskićem i Baćinskoneretvanski vod na čelu s Nedjeljkom Boškovićem. Iz tih vodova nastat će, već 13. ožujka 1942., prva biokovska četa koja će 6. lipnja 1942. prerasti u bataljun „Josip Jurčević“, a na koncu taj će bataljun biti jezgra 11. dalmatinske brigade za koju se smatra da je počinila teške zločine u zapadnoj Hercegovini, Dalmaciji te na Križnom putu. Gradić Vrgorac bit će prvi grad u Dalmaciji koji su zauzele partizanske jedinice. Bataljun „Josip Jurčević“, ustrojen 6. lipnja 1942., već 15. lipnja 1942. napada Vrgorac.

Grad je napadnut iz nekoliko pravaca s otprilike 350 ljudi, što su gotovo svi borci koje je bataljun tada imao. Napad je izveden u rano jutro, a kako talijanskih vojnika nije bilo u gradu, malobrojna oružnička posada svladana je bez većih problema. Mnogi smatraju da je loše branjeni Vrgorac bio idealan za demonstraciju moći novoutemeljenog bataljuna, ali je poslužio i za prijeko potrebnu opskrbu rastućim partizanskim postrojbama u Biokovu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije