Partizanska povijest

Kapa i iskaznica Artura Turkulina zvanog Tujko

Kapa i iskaznica Artura Turkulina zvanog Tujko
Vojna povijest
07.11.2012.
u 19:34

Bio je jedan od utjecajnijih rukovodilaca komunističkoga partizanskog pokreta u Hrvatskoj. No, partizanska ga povjesnica poslije rata nije slavila

Artur Turkulin zvan Tujko bio je jedan od utjecajnijih rukovodioca komunističkog partizanskog pokreta u Hrvatskoj. Međutim, partizanska ga povijesnica nije poslije rata slavila kao neke druge osobe sličnog značaja ranga. Njegova duševna bolest te smrt u Beogradu početkom 1945. ostali su obavijeni tajnom. Turkulin je rođen u Varešu 7. listopada 1916. ali je odrastao u Petrinji gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Bio je poznat i kao nogometaš jer je neko vrijeme igrao u najznačajnijem hrvatskom predratnom nogometnom klubu Građanski iz Zagreba, a nastupao je i za klub Svačić iz Petrinje. Po zanimanju je bio činovnik porezne uprave u Petrinji. Učlanio se u KPH 1939. godine, a 1940. godine postaje sekretar Kotarskog komiteta KPH za Petrinju. Turkulin je u gradu bio poznat kao komunist jer se za komunističke ideje zalagao javno, u diskusijama sa sugrađanima, čak i u crkvi. Nakon učvršćenja vlasti NDH u Petrinji, krajem travnja 1941. bježi iz grada i skriva se u okolici. Na Baniji uskoro dolazi do velikih nereda, nasilnog preseljavanja Srpskog stanovništva, osvetničkih ubojstava i svakojakog nasilja zbog čega dio Srpskog stanovništva bježi u šumu. Turkulin se, zajedno s drugim petrinjskim komunistima, pridružio zbjegu Srpskog stanovništva Banije na planini Šamarici. Skrasili su se u predjelu zvanom Kalina gdje se s vremenom okupilo 500 do 600 ljudi. Dana 5. kolovoza 1941. odlučeno je da se odrasli muškarci organiziraju u jednu oružanu formacija koju su nazvali Kalinskim gerilskim odredom. To je bila prva mješovita partizanska postrojba sastavljena od komunista – Hrvata i Srba – ustanika. Dotadašnje komunističke oružane skupine KPH bile su sastavljene isključivo od Hrvata komunista koji su izišli iz velikih gradova. Njima se potkraj rujna 1941. godine pridružilo i 50-tak pripadnika Sisačkog partizanskog odreda, redom Hrvata, prve oružane formacije KPH kojom je rukovodio Vlado Janić Capo, član CK KPH i KPJ, koji su u srce Banije pobjegli iz krajeva sjeverno od Save gdje se više nisu mogli održati. Zatim im se pridružuju i drugi hrvatski komunistički ustanici. Ovdje je nastala jezgra iz koje se dalje širio komunistički ustanak po središnjoj Hrvatskoj.
Kako je Turkulin bio obrazovan čovjek dokazane komunističke političke orijentacije napredovao je u partizanskoj hijerarhiji. Krajem 1941. izabran je kratkotrajno za sekretara novoosnovanog Okružnog komiteta KPH za Baniju ali taj položaj od njega preuzima politički „jači“ Vlado Janić Capo. Postaje politički komesar IV.Kordunaške brigade, a 22. studenog 1942. i politički komesar 8. kordunaške NOU divizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije