Rommel u Africi 4

Nijemci i Britanci u logističkoj utrci

Nijemci i Britanci u logističkoj utrci
Vojna povijest
07.11.2012.
u 22:34

Rommel je planirao glavni napad zaobilazeći s glavninom oklopnih snaga britansku crtu kod Bir Hacheima s južne strane

Rommel je 18. Siječnja 1942. svojim trupama kod El Agheile, na granici između Cirenaike i Libije, izdao zapovijed za početak operacije „Suncokret“ (Sonnenblume).
Cilj operacije bio je poraziti Britance, izbaciti ih iz Cirenaike te zauzeti Tobruk. Rommel zauzima Tobruk 21. lipnja 1942. i dalje nastavlja s djelovanjem te Britance
potiskuje do El Alameina, gotovo 400 kilometara u Egipat, gdje se zaustavlja ne uspijevajući probiti protivničku obranu. U tom razdoblju u borbama sudjeluje oko
2.000 tenkova s obje strane, što je otprilike četvrtina tenkova koji se istodobno bori na sovjetskoj bojišnici. Pedantni Nijemci zabilježili su da su njihove dvije oklopne divizije 15. i 20. u tom vremenu sveukupno uništile ili zarobile 1.388 britanskih tenkova, 249 oklopnih automobila i 269 oklopnih transportera. Zanimljivo je da je 8.
tenkovska pukovnija (Panzer-Regiment 8) iz 15. oklopne divizije prijavila uništenje 417 tenkova, a 5. tenkovska pukovnija iz 21. Divizije 345 tenkova. Preostalih 626
tenkova uništile su ostale postrojbe divizija. Od ostalih divizijskih postrojbi rekorder je 1. bojna 33. protuzračne pukovnije s 12 protuzračnih topova Flak 36 i 37 kalibra 88 mm i s uništena 83 tenka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije