Wehrmacht 10

Trijumf i smrt jednog moćnog zrakoplovstva

Trijumf i smrt jednog moćnog zrakoplovstva
Vojna povijest
07.11.2012.
u 21:21

Pravi primjer "munjevitog rata" predstavlja izvođenje pothvata "Fall Gelb", koji počinje u ranim jutarnjim satima 10. svibnja 1940. godine

Prava provjera snage i mogućnosti zrakoplovnih postrojbi Luftwaffe započela je 1. rujna 1939. u 4.40 sati, masovnim napadom na poljsko zrakoplovstvo i njegovu zemaljsku infrastrukturu. Navedeni napad je u potpunosti iznenadio poljsko zrakoplovstvo, a sama koncentracija napada na određena težišta poljskog zrakoplovstva omogućila je njemačkom zrakoplovstvu da u roku od 24 sata, od početka djelovanja, stekne potpunu zračnu dominaciju nad Poljskom. Do kraja drugoga dana zračnih operacija nad Poljskom, najveći dio poljskog zrakoplovstva je uništen (najveći broj zrakoplova uništen je na zemlji tijekom iznenadnih napada prvoga dana), a samo manji dio poljskih zrakoplova uspio je pobjeći u inozemstvo. Nakon uništenja poljskog zrakoplovstva, Luftwaffe je usmjerila svoja djelovanja prema prometnicama radi sprječavanja pokreta poljske vojske. Napadi na prometnice stvorili su kaos u provedbi poljske mobilizacije, a istovremeno su stvorili i zbrku u pokretima poljskih postrojbi. Ova prva uporaba Luftwaffe, s obzirom na namjenu i djelovanje, izvedena je u potpunom skladu s Duhetovom zamisli o strateškom angažiranju zrakoplovstva, odnosno da rat počinje potpunim uništenjem neprijateljskog zrakoplovstva i uspostavom apsolutnog nadzora nad zračnim prostorom neprijatelja. Ovaj uspjeh Luftwaffe pokazao je ispravnost Douhetovih zamisli, jer bez brze uspostave potpune zračne nadmoći, ne bi niti njemačkoj vojsci (prvenstveno oklopnim i motoriziranim postrojbama) uspjelo da za 18 dana uništi cjelokupnu poljsku vojsku. Međutim, bez obzira na strateški karakter prvih borbenih djelovanja Luftwaffe, ne može se navedeno djelovanje smatrati strateškim vođenjem zračnoga rata, jer odmah po uspostavljanju nadzora nad poljskim zračnim prostorom, u prvi plan je došlo djelovanje prema zahtjevima vojske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije