Šifra Achse 4

Prodor njemačke vojske na područje Dalmacije

Prodor njemačke vojske na područje Dalmacije
Vojna povijest
06.12.2012.
u 19:18

U trenutku kapitulacije Italije u Dalmaciji je bilo oko 80.000 talijanskih vojnika i 1.000 pripadnika dragovoljačke antikomunističke milicije

U iščekivanju skore moguće kapitulacije Italije, stožer njemačke 2. oklopne vojske još je sredinom kolovoza 1943. izdao zapovijed 114. lovačkoj diviziji (zapovjednik: general-poručnik Karl Eglseer, načelnik stožera: glavnostožerni dopukovnik Gottfried Annuss, sastav: 721. i 741. lovačka pukovnija, 661. topnička pukovnija te 114. protuoklopni divizijun, izvidnička bojna, opkoparska bojna, bojna dojavništva i logističke postrojbe) i SS dragovoljačkoj gorskoj diviziji „Prinz Eugen“ (zapovjednik: Carl Reichsritter von Oberkamp, načelnik stožera: SS bojnik Herbert Wachsmann, sastav: 1. i 2. gorsko-lovačka pukovnija, od 22. listopada 1943. 13. i 14. SS dragovoljačka gorsko-lovačka pukovnija, topnička pukovnija, od 22. listopada 1943. 7. SS topnička pukovnija te izvidnička bojna, protuoklopni divizijun, protuzračni divizijun, opkoparska bojna, bojna dojavništva i logističke postrojbe, sama divizija je od 22. listopada 1943. dobila numeričku oznaku 7.) da u pogodnom trenutku prodru prema obali, razoružaju talijanske snage i zauzmu je. Na temelju navedene zapovijedi u Zadar je odmah 22. kolovoza 1943. brodom stigao kontingent od 250 njemačkih vojnika, a 28. kolovoza 1943. stigao je novi kontingent njemačkih vojnika (300) s deset kamiona, u pratnji jednog tenka te opremom za pomoćno uzletište u Škabrnji i protupodmorničkim mrežama za zadarsku luku. Pripadnici njemačke Luftwaffe odmah su stavili u funkciju pomoćno uzletište u Škabrnji, koje je pod svoje zapovjedništvo stavio zrakoplovni pukovnik Arthur Laumann (zapovjednik Područja zračnih luka 6/XVII. – Flughafenbereichs 6/XVII., Zagreb). Dana 8. rujna 1943. navečer zapovjednik 114. lovačke divizije, general-poručnik Karl Eglseer stigao je u Drniš, a sutradan kada je objavljena vijest o potpisivanju Sporazuma o primirju između Kraljevine Italije i zapadnih Saveznika, odmah je zapovjedio da postrojbe iz sastava njegove divizije izvrše blokadu Knina i Drniša, jer je očekivao otpor talijanskih snaga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije