Oružje

Protutenkovske puške Crvene armije

Protutenkovske puške Crvene armije
Vojna povijest
06.12.2012.
u 19:24

Napravljene u rekordno kratkom roku, sovjetske velikokalibarske puške PTRD41 i PTRS41 dokazale su se kao najučinkovitije i najviše rabljene

Povijest nastanka protutenkovskih pušaka seže u doba rovovskog tzv. „pozicijskog ratovanja“ Prvoga svjetskog rata i usko je povezana s pojavom prvih tenkova.
Naime, 1916. godine tijekom krvave bitke na rijeci Somi, Britanci su po prvi puta u povijesti ratovanja uporabili „kopneni brod“, borbene strojeve koji će ubrzo postati poznati kao tenkovi. Kako je osnovna namjena novog oružja na bojišnici bila prokrčiti put pješadiji napredovanjem preko otvorena područja „ničije zemlje“, isprepletenih kraterima topničkih projektila i probijanjem neprijateljskih linija sa sustavima široko i duboko prokopanih rovova uz to i zaštićenih bodljikavom žicom, njemačka se pješadija ubrzo našla u škripcu. Postalo je razvidno da vatra klasičnoga pješačkog oružja nije dostatna za zaustavljanje tako pokrenutih napada, dok drugo adekvatno pješadijsko oružje naprosto nije postojalo. Topništvo koje bi po svoj logici bilo najučinkovitije u borbi protiv tenkova u to je doba bilo suviše statično i udaljeno izvan prve linije bojišnice i nije ga se moglo postaviti u svaki rov na području napada tenkova.
Jednom riječju bilo je nepraktično za sučeljavanje s novom opasnosti!
Suočivši se s tenkovima i panikom koju su na bojištu izazivali, Nijemci su ubrzo shvatili da im je nužno potrebno oružje koje će njihovoj pješadiji u bliskoj borbi omogućiti onesposobljavanje, ako već ne i uništenje ovih metalnih čudovišta.
Promišljanja su krenula u nekoliko smjerova, no adekvatno najbrže i ekonomski najisplativije rješenje pronađeno je u formi velikokalibarske puške, po uzoru na povijesne tzv. „bedemske“ puške. T-Gewehr M.1918. kako je nazvana nova puška, slobodno se slikovito može opisati kao „nabildani“ Mauser M.1898, budući da je u stvari bila kombinacija klasičnog i provjerenog Mauserova M.1898 sistema zabravljivanja zatvarača sa snažnim metkom kalibra 13,2x92 TuF (Tank und Flieger), originalno namijenjenog njemačkoj teškoj strojnici M.18 koja nikad nije doživjela stvarnu operativnu uporabu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije