Povijest na filmu

Potpuni neuspjeh mirovne misije UN-a u Ruandi

Potpuni neuspjeh mirovne misije UN-a u Ruandi
Vojna povijest
10.01.2013.
u 23:16

U svibnju 1994. godine Romeo Dallaire pružio je ruku trojici vođa Interahamwea. Taj mu je događaj stubokom promijenio život

Na prvu, ime Roméo Dallaire neće vam, vjerojatno, puno značiti. Čak ni ako malo bolje razmislite i probate se prisjetiti uz koji biste ga to konkretan događaj mogli povezati. Pa ipak, ovaj je kanadski general-poručnik svoje mjesto u povijesti priskrbio osobnom hrabrošću, iskrenošću i otvorenim nezadovoljstvom radom UN-a i ulogom mirovne misije u Ruandi. Naime, Dallaire je kao zapovjednik UN-ove mirovne misije UNAMIR u Ruandi tijekom 1993. i 1994. bezuspješno pokušavao održati primirje i kontrolirati demilitariziranu zonu između Hutua i Tutsija. Posljedično, s malobrojnim i slabo naoružanim snagama nije uspio ishoditi pojačanja ili dozvolu nadređenih za vojnu intervenciju, niti dobiti podršku već prisutnih belgijskih i francuskih specijalaca, kao što nije, osim u manjoj mjeri, uspio zaustaviti pokolje diljem Ruande. Naime, nakon smrti ruandskog predsjednika Juvénala Habyarimana, inače Hutua, u padu zrakoplova početkom travnja 1994., predsjednička su garda i režimska vojska, potpomognute paravojnim postrojbama Interahamwe, u svega tri mjeseca okrutno pobile između 800.000 i 1,2 milijuna pripadnika plemena Tutsi i umjerenih Hutua. Duboko potresen onime što je proživio, Dallaire je 2003. godine objavio knjigu „Shake hands with the devil: the failure of humanity in Rwanda“, svjedočanstvo naravi njegova kratkotrajnog mandata u nesretnoj afričkoj zemlji. Knjiga je, dakako, nekoliko godina kasnije većim dijelom poslužila kao predložak za igrani film u režiji Rogera Spottiswoodea. Snimajući na autentičnim lokacijama u Kigaliju i ostatku Ruande, zbivanja pratimo iz Dallaireove perspektive, kojega je odglumio Roy Dupuis. Ovaj je poznati kanadski glumac ovdašnjoj publici ostao u sjećanju kao vjerni „sidekick“ Pete Wilson u špijunskoj seriji „Nikita“, no globalni uspjeh te serije nikada nije značajnije kapitalizirao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije