Povijest svijeta

Što je bila artiljerija u antičko vrijeme

Što je bila artiljerija u antičko vrijeme
Vojna povijest
10.01.2013.
u 23:10

Antički su izumitelji vrlo brzo shvatili da se povećanjem raspona luka povećava i raspoloživa snaga. Jednostavan princip - veći luk, veća ubojitost

Porijeklo i prva upotreba bacačke artiljerije ostat će, nažalost, zauvijek sakriveni velom prošlosti. Vjerojatno su se neke vrste ovakvih sprava javljale sporadično u različitim krajevima svijeta: pronađeni ostaci daju za naslutiti da su bile razvijane još u ranoj Mezopotamiji, ali najraniji i najpotpuniji ipak ostaju tekstovi koji govore o korištenju bacačkih sprava na području Sredozemlja.
Ti rani tekstovi govore kako su ova oružja usavršavana, i zapravo dosegla visoku razinu sofisticiranosti, još u helenističkom razdoblju. Nakon toga dodatno su razvijana u doba starog Rima, a onda su se zadržala još duboko u 15. stoljeću, čak i stoljećima nakon što se barut pojavio na srednjovjekovnim ratištima. Snažni katapulti odigrali su osobito važnu ulogu kod opsada utvrda i gradova, a nešto manju (prvenstveno zbog svoje glomaznosti) u ratovanju na otvorenome.
Zbog nepostojanosti drvene građe od koje su napravljeni, nijedan primjerak tih starih oružja nije u potpunosti sačuvan do današnjih dana. Tu i tamo, kao rezultat arheoloških iskapanja, izroni na svjetlo dana tek kakav zahrđali metalni dio. Mnogo su, stoga, vrjedniji pisani izvori i slike na kojima su detaljno opisane baliste, katapulti ili trebucheti; pa iako ti stari tekstovi ponekad unose i pomutnju netočnim opisima ili zabludama pisaca ili nekonzistentnim navođenjem naziva, svejedno nude barem minimum informacija da rasvijetle zaboravljenu prošlost prve artiljerije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije