Ratna luka Pula (7)

Najveća brijunska utvrda Tegetthoff

Najveća brijunska utvrda Tegetthoff
Vojna povijest
06.02.2013.
u 13:55

Predstavljala je značajni segment obrane i početak uključivanja otoka Veli i Mali Brijun te rta Barbariga u pulski obrambeni sustav

Tegetthoff je bio istaknuti austrijski admiral. Sudjelovao je u Njemačko-danskom ratu 1864. kao zapovjednik austro-pruskog odreda. Tu se posebno istakao u okršaju u Helgolandskom zaljevu 9. svibnja 1864., nakon čega je promaknut u čin kontraadmirala. Zapovijedao je austrijskom flotom tijekom trećega talijanskog rata za ujedinjenje Italije, 1866. godine. Posebnu slavu zavrijedio je zahvaljujući pobjedi nad talijanskom flotom tijekom Viške bitke.
Dana 20. srpnja 1866. Tegetthoff je primjenom klinastoga borbenog poretka i „kljunovog“ udara maksimalno iskoristio mogućnosti brodovlja i izvojevao pobjedu nad nadmoćnijom i modernijom talijanskom flotom. Značaj ove pobjede očitovao se u jačanju austrijske flote potkraj 19. i početkom 20. stoljeća te u zadržavanju istočnojadranske obale pod austrijskom upravom. Upravo je te 1866. godine Tegetthoff, u čekanju zapovijedi, svoje brodovlje usidrio u Fažanskom kanalu. Odande je isplovio prema jugu, gdje je u bitki kod Visa proslavio austrijsku flotu, ali i sebe. Uskoro je promaknut u čin viceadmirala i postao je komtur (Kommandeur) Reda Marije Terezije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije