Waffen-SS (4)

Nove postrojbe i težke borbe 1942./43.

Nove postrojbe i težke borbe 1942./43.
Vojna povijest
06.03.2013.
u 13:19

Osim Istočnog bojišta sve veći problem postajalo je novo "bojište" na jugoistoku Europe, širenje partizanskog djelovanja na području NDH

Početak 1942. godine donio je zatišje na Istočnom bojištu, odnosno nužni predah kako za postrojbe Wehrmachta i Waffen-SS-a, tako i za postrojbe Crvene armije. Iako su obje velike vojske u ranijem razdoblju imale velike gubitke, nijedna od njih nije izgubila snagu i volju za daljnji nastavak rata. Isto tako oba vrhovna zapovjedništva razrađivala su planove pothvata koji su trebali biti provedeni čim to vremenske prilike dopuste. Povijesnom ironijom i njemačko vrhovno zapovjedništvo oružanih snaga (Oberkommando der Wehrmacht - OKW) i sovjetsko vrhovno zapovjedništvo (Stavka Verkhovnogo Glavnokomandovanija) za mjesto provedbe napadnih djelovanja odabrali su isto mjesto – južni dio Istočnog bojišta. Budući da nijedna od zaraćenih strana nije imala snage za provedbu napadnog djelovanja u „velikom stilu“ dužinom cijelog bojišta, izabrana je opcija stvaranja težišta koje je trebalo u sljedećem koraku „pokrenuti“ cijelo bojište. Za Nijemce je izbor južnog dijela Istočnog bojišta bio kombinacija gospodarskih (zauzimanje područja uz Kaspijsko jezero bogatih naftom) i političkih interesa (prodor na Kavkaz „zaokružio“ bi Tursku sa sjevera i tako je zadržao u neutralnom položaju ili čak „potaknuo“ za ulazak u rat na strani Osovine, a s druge strane prisutnost njemačkih postrojbi na Kavkazu i njihov mogući daljnji prodor izravno je ugrožavao vitalne britanske interese na Bliskom istoku).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije