S navršavanjem druge obljetnice izlaženja magazina, VP je dodatno pomaknuo granice u obradi tema

06.03.2013. u 12:27

Poštovane čitateljice, poštovani čitatelji, svi vi koji volite „Vojnu povijest“, s velikim ponosom sve vas mogu podsjetiti kako smo s ovim brojem magazina navršili točno dvije godine od početka njegova izlaženja. Dogodilo se to u travnju 2011. i mi smo već doživjeli da smo pred trećom godinom izlaženja, unatoč vanjskim okolnostima koje nikome ne idu na ruku, u prvom redu mislim na gospodarsku krizu. No VP je pokazao da je na nju imun, jer ste svi vi u njemu našli nešto zbog čega ga vrijedi uzimati i čitati. I zbog toga još jednom hvala.
S navršavanjem druge obljetnice izlaženja, VP je dodatno pomaknuo granice. Jer u ovom broju ima nekoliko priloga koje valja posebno naglasiti i na njih upozoriti. U prvom redu, moram s posebnim zadovoljstvom reći da je ovo prvi broj magazina u ove dvije godine koji je na naslovnici izašao sa slikom, ilustracijom, a ne s klasičnom fotografijom. I to sve zahvaljujući Zvonimiru Grbašiću, svjetski poznatom autoru stotina ilustracija i slika, koji od ovog broja postaje stalni suradnik magazina. Za ovaj broj on je napravio sliku za naslovnicu, na kojoj je prikazan Hrvat kako je izgledao kao vojnik u Tridesetogodišnjem ratu u 17. stoljeću. I odsad će slikati nove slike za VP, pa ćemo tako ubuduće za pojedine brojeve imati njegove slike na naslovnicama, ali s njime ćemo otvoriti i novu rubriku od idućeg broja. Kolega Grbašić tako će u svakom broju, uz popratni tekst, slikom prikazati jednog vojnika iz vojne, ratne prošlosti jedne od zemalja NATO saveza, i tako za svih 28 članica! To još nitko nije napravio! U idućem broju krećemo sa Sjedinjenim Američkim Državama, i to s pripadnikom čuvene 7. konjičke pukovnije.
Što je još novo u ovom broju? Donosimo dvije ekskluzivne priče. Prva je o postrojbi HOS-a u Škabrnji početkom 1993. godine koja je u opsadi neprijateljskih snaga izdržala puna 43 dana, što je danas gotovo nepoznato, ali i na službenoj razini nepriznato. I drugo, prvi put u magazinu, i uopće za hrvatske medije, imamo priču suprotne, neprijateljske strane iz Domovinskog rata. Naš je suradnik bio s pripadnicima nekadašnje Jedinice za posebne namjene „Vukovi s Vučijaka“ koja je prvo bila pod JNA, a onda pod Vojskom Republike Srpske, i koji su ispričali svoju stranu, primjerice, borbi za „Koridor“ 1992. godine u sklopu teme o ratu u Bosanskoj Posavini. I na taj se način VP dodatno pozicionira kao magazin, medij koji u obrađivanju vojne povijesti nema zatvorenosti, nema ograničenja, jer kad je vojna povijest u pitanju, tada je treba sagledavati sa svih strana, uzeti u obzir sve izvore i biti bez ikakvih opterećenja, bez obzira o kome se radilo. To je jedini zdravi pogled na prošlost.
Ali novostima još nema kraja. U ovom broju izašla je posljednja od tri velike karte austrougarske Ratne luke Pula. I bez problema mogu zaključiti, što mi je potvrdio kolega Danijel Tatić, vrsni poznavatelj ove teme, da je u VP-u u ovom broju izašla karta kakvu dosad nitko nikad nije napravio. Stoga sve pohvale kolegama u infografici Večernjeg lista koji su se potrudili oko nje, a i trude se od početaka na izradi karata.
I polako ulazimo u treće godište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije