Oružje

S&W revolveri prelamajuće cijevi

S&W revolveri prelamajuće cijevi
Vojna povijest
06.03.2013.
u 12:39

Prikazane su osnovne oznake, druge podoznake ostavljene su za neku drugu priču

Prošlogodišnje predstavljanje prvoga hrvatskog revolvera na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2012 izazvalo je nemalo zanimanje javnosti. Kako se radi o danas relativno neuobičajenom dizajnu s prelamajućom cijevi, zgodno je napraviti povijesni presjek tržišnog uspjeha, odnosno neuspjeha takvih konstrukcija.
Revolveri s prelamajućom cijevi zaslužuju svoje počasno mjesto u povijesti nastanka i razvoja vatrenog oružja, posebice revolvera. Uz prelamajuće revolvere Smith & Wessonove klasične konstrukcije povijest će pamtiti vrlo raširene i značajno upotrebljavanje engleske Webley revolvere. Osim ovih revolvera mnogi su drugi proizvođači nudili više-manje kvalitetne kopije ili svoje izvorne modele. Neki od njih uspjeli su pronaći svoje mjesto na tržištu, a neki i nisu. Danas kada je revolver kao službeno oružje vojske i policije izgubio bitku s pištoljem, civilno tržište jedina je mjera uspjeha. Na njemu se danas nude samo nove replike starih Smith & Wessonovih revolvera, među kojima prednjače one talijanskog proizvođača Ubertija, danas pod paskom Berette. Posljednji neuspio pokušaj proboja na civilno tržište sa suvremenom konstrukcijom prelamajućeg revolvera bio je onaj ruske državne tvrtke Ižmaš iz Iževska s revolverom MP-412 Rex kalibra .357 Magnum. Ipak, kako se danas prodajnim uspjehom smatra proboj na civilno američko tržište, ovaj neuspjeh treba promatrati kroz prizmu rusko-američkih odnosa. Dosada je tržište pokazalo da nije sklono nekonvencionalnim inovacijama, poput talijanskog Mateba revolvera, pa čak ni revolverima u klasičnim pištoljskim kalibrima, što možemo vidjeti na primjeru propaloga belgijskog višekalibarskog revolvera Barakuda (jedan od kalibara bio je baš 9 mm Para). No tada su bila drukčija vremena, a i ciljano mu je tržište bilo upravo policijsko, inače pretrpano odličnim američkim revolverima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije